Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdförbundet ger SD nobben – igen

Publicerad: 6 april 2018, 12:55

Vårdförbundet ratar Sverigedemokraterna även i årets valrörelse. SD bjuds inte in till mingel och samtal. Partiet anses stå allt för långt från förbundets värderingar.


Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Trots att Sverigedemokraterna nu finns i riksdagen och är Sveriges tredje största parti, har Vårdförbundet i år förnyat sitt beslut från valrörelsen 2014.

– Vi har jämfört deras partiprogram med våra stadgar och yrkesetiska koder och sett att skillnaderna i grunderna är för stora. SD har också ett rättighetstänk i sitt program men det utgår från nationalitetstillhörighet, vi utgår från människan, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som hänvisar till FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna.

Frågan aktualiserades när Vårdförbundet i mars avstod från att bjuda in Sverigedemokraterna till ett regionpolitiker-mingel i Västmanland i slutet av maj. I en debattartikel i Västmanlands läns tidning, VLT, förklarade förbundet varför. I en insändare i Sala Allehanda replikerade Maria Liljedahl, Sverigedemokratiskt regionråd i Västmanland, att Vårdförbundet kör med floskler och att det inte är SD som utesluter, utan Vårdförbundet.

Är det inte svårare att motivera ert beslut i år jämfört med 2014 med tanke på att SD är tredje största parti?

– Nej, vi är en idéburen organisation och behöver inte prata med alla. Det här gäller ju mötesplatser vi äger och då bjuder vi in dem vi kan påverka. Bjuder vi in en hel nämnd, socialutskottet till exempel, bjuder vi ju alla, men då väljer SD att inte komma. Och det är ju inte så att vi avstått att debattera med SD någon gång, säger Sineva Ribeiro.

Men även Vårdförbundet har väl medlemmar som röstar på SD, är det rätt mot dem?

– Klart det finns personer i vården som sympatiserar politiskt med SD men vi driver våra frågor och det är medlemmarna som beslutar vilka de är.

Bakom beslutet står Vårdförbundet styrelse och samtliga lokalföreningars ordförande.

Vårdförbundet organiserar:

■ Sjuksköterskor
■ Barnmorskor
■ Medicinska analytiker
■ Röntgensjuksköterskor

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev