Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdförbundet kräver inflytande

Publicerad: 21 september 2015, 12:39

Höstbudgetens två miljarder till sjukvården välkomnas av Vårdförbundet. Men om pengarna ska hamna rätt krävs inblandning av vårdens professioner, menar ordföranden.


Höstbudgetens satsning på vården får både ris och ros från Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. En professionsmiljard och en extra miljard till landstingen är positivt, men det finns en oro att pengarna kommer att stoppas i lanstingens redan existerande budgethål. Därför är inflytande från vårdens professioner är ett måste, om pengarna ska komma till rätt användning menar Sineva Ribeiro.

– Där kräver jag en delaktighet lokalt. Annars kommer de här pengarna bara att försvinna och så kommer året att gå och vi vet inte vad vi har använt pengarna till, säger Sineva Ribeiro.

För att möta vårdens utmaningar ser Sineva Ribeiro även att professionsmiljarden kan bli ett verktyg för att öka kompetensförsörjningen inom sjukvården framöver.

– Det finns en professionsmiljard och dessutom en miljard till landstingen, så vi ser en möjlighet att faktiskt åstadkomma akademisk specialisttjänstgöring, AST, för sjuksköterskor.

Sineva Ribeiro tycker också att det pratas för mycket om skolan och för lite om vården och riktar kritik till regeringen.

– Om man tar riset, så tycker jag att man pratar för lite vård. Man har inte sett de utmaningar som faktiskt finns med den demografiska utvecklingen som nu sker. Med den psykiska stressen och ohälsotalen som bara ökar, framför allt hos våra medlemmar. Att man inte orkar jobba ett helt yrkesliv är förödande för vården och välfärden i framtiden. Och det ser jag för lite av i dialogerna, och i budgeten.

Relaterat material

Läkarförbundet kritiskt till skattehöjningar

”Ett tillskott som sjukvården verkligen behöver ”

Dubbelmiljard till vården

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev