Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vårdköerna är inte värdiga Sverige”

Publicerad: 13 augusti 2020, 12:03

En tillgänglighetsdelegation ska hjälpa regionerna att korta vårdköerna.
– Jag tror att det kommer att behöva tas en del regiongemensamma beslut, säger Gunilla Gunnarsson, som ska leda arbetet.


Ämnen i artikeln:

SKRVårdkrisen

Delegationen har sin utgångspunkt i januariavtalets skrivningar om en generalplan för kortare köer och ska stötta regionernas arbete med att ta fram regionala handlingsplaner. Regionerna har fått till mars nästa år på sig.

Delegationen ska också stötta regionernas arbete med nära vård, utreda en utökad vårdgaranti samt en nationell sjukvårdsrådgivning via 1177 och vidareutveckla överenskommelsen om kömiljarden. En första delrapport ska lämnas i juni nästa år.

– För mig är det kort tid. Det är ett väldigt brett uppdrag och ett mycket svårt uppdrag. Det finns inte en enkel lösning, säger Gunilla Gunnarsson.

Hon kommer att ha nytta av erfarenheterna som nationell cancersamordnare och arbetet med den nationella cancerstrategin. Likaså kommer regionernas erfarenheter under pandemin att behövas när det handlar om gemensamma beslut.

– Efter arbetet med cancerstrategin vet jag att det går och nu under pandemin har regionerna visat att de kan samarbeta om intensivvårdsplatser.

Vad ser du som den största utmaningen?
– Allt är utmanande i detta. Men jag tackade ja för att jag är envis och vill arbeta långsiktigt. Jag är inte nöjd med att vi har den situation vi har med vårdköer. Det är inte värdigt ett land som Sverige.

Gunilla Gunnarsson arbetar just nu hos Sveriges kommuner och Regioner med koncentrationen av högspecialiserad vård och med att stötta arbetet med den nationella cancerstrategin.

– De uppdragen måste jag avsluta innan jag kan börja med delegationens arbete.

Övriga medlemmar i delegationen kommer att utses inom kort. Hela uppdraget ska slutredovisas den 15 maj 2022.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRVårdkrisen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev