fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdmomsen kompenseras i höstbudgeten

Publicerad: 4 september 2019, 14:16

Ett tillfälligt statsbidrag på 210 miljoner kronor under tre år ska kompensera regionerna för kostnaderna för vårdmomsen. Otillräckligt, anser flera oppositionspartier.

Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Beslutet att inhyrningen av vårdpersonal inte är momsbefriad har kritiserats av så väl politiska företrädare som Vårdföretagarna. Regioner och kommuner har till skillnad från privata vårdföretag rätt till ersättning för momsen och kritikerna anser att förutsättningarna blir orättvisa.

Därför är regeringen och Centerpartiet överens om att införa ett tillfälligt statsbidrag under tre år. Syftet är enligt regeringen att underlätta för de privata vårdgivarna att anpassa sig till det nya rättsläget. Statsbidraget ingår i den höstbudget som presenteras den 18 september.
Men kritikerna är inte nöjda.

– Dessa pengar täcker inte de ökade kostnader som uppstått för inhyrd vårdpersonal runt om i landet och ökar dessutom byråkratin då pengarna ska betalas ut till regionerna för att sen fördelas ut på vårdgivarna, säger Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Inte heller Kristdemokraterna är nöjda med regeringens besked eftersom pengarna kommer att betalas ut via regionernas system för schablonersättning. Riksdagsledamoten Hampus Hagman vill hellre se en lagändring.

Vård i alla led ska vara undantagen från moms, så som den varit tidigare, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Han har tidigare debatterat frågan med finansminister Magdalena Andersson och har också ställt en ny riksdagsfråga till ministern om en lagändring.

”Dagens besked från januaripartierna innebär att de kommer att fortsätta lappa i ett trasigt system, men att de inte kan ge några besked om när de tänker göra något åt systemfelet. Det duger inte”, skriver han på Facebook.

Vårdföretagarna välkomnar beskedet som sådant, men säger att beräkningsunderlaget är för osäkert. ”De extra momskostnaderna för en enda inhyrd läkare eller egenföretagare på en mottagning uppgår till ungefär en halv miljon kronor per år. Vi sätter därför frågetecken kring om 210 miljoner kronor per år är tillräckligt. Det måste finnas beredskap att snabbt höja beloppet”, skriver Karin Liljeblad, näringspolitisk expert, i ett uttalande.

Relaterat material

Skatteverket: Moms på vårdtjänster införs den 1 juli

Regionråd vill ta bort vårdmomsen i höstbudgeten

Centern lyfter vårdmoms i budgetkamp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev