Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdnotan för corona högre än förväntat

Publicerad: 18 augusti 2020, 05:44

Regeringen avsatta fem miljarder kronor för merkostnader kopplade till coronavården kommer kanske inte att räcka, visar Ekots enkät bland landets 21 regioner.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSKR

I juni redovisade Socialstyrelsen vilka covid-relaterade merkostnader som kommuner och regioner kan söka pengar för. Ekot har i en enkät till de 21 regionerna frågat om summan av utgifterna relaterade till pandemin.

Vissa regioner har inte färdigställt sina utgifter än, men bara de sju regioner som redovisat kostnaderna för Ekot landar på tre miljarder totalt.

Region Norrbottens kostnader till och med juni blev runt 215 miljoner kronor. Region Stockholm uppskattar att summan kommer över två miljarder i augusti.

– Till huvuddelen är det personalkostnader, material i hälso- och sjukvården, skyddsutrustning till våra anställda, fältsjukhuset i Älvsjö, ordningsvakter och extra städning, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovar att regeringen ska hålla sitt löfte. Om kostnaderna stiger kommer anslaget att höjas, säger hon till Ekot.

Relaterat material

Nytt miljardtillskott till regionerna

Så definieras regionernas merkostnader

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev