Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdparti blir tredje störst i Sörmland

Publicerad: 15 september 2014, 00:30

Vård för pengarna gick till val på drastiska nedskärningar i landstingsbyråkratin. Nu kan partiet bli vågmästare i Landstinget Sörmland och de tuffa kraven består.


Vård för pengarnas ordförande, neurologen Jonas Lindeberg, är på väg hem från partiets valvaka för att sova lite före måndagens arbete när Dagens Medicin får tag på honom.

Hur var valvakan?

– Stämningen var god, vi har gjort ett bra val.

Bra val, ni har just nu 10,6 procent och är landstingets fjärde största parti.

– Vi är väldigt nöjda med det. Sedan är våra röster ganska ojämnt fördelade i länet och det får vi jobba på framöver. Men vi är jättenöjda.

Vad händer nu?

– Det beror på mandatfördelning i övrigt och om vi kommer att få en vågmästarroll eller inte. Vi har ju ganska tuffa besparingskrav på politiker och central administration som vi kommer att driva. Vi har inte gjort det här för att bli politiker, vårt intresse ligger i att genomdriva den besparingen och i stället satsa på vård. Om det är något av de andra partierna som kan tänka sig att göra den omfördelningen i landstinget så är vi beredda att samarbeta med dem.

Det är det kravet ni har, att man ska vara beredd att skära i administrationen?

– Man ska vara beredd att skära i politikerkostnaderna i den centrala administrationen, sedan får man vara beredd att ge och ta. Men det är det vi har gått till val på, att satsa resurserna på vårdgolvet

Första motionen, har ni börjat fila på den än?

– Nej, men det kommer ju att vara det. Arvodesreglementet och de politikersatsningar som vi tycker är en jättedålig prioritering när man har en vård som går på knäna, med vårdcentraler som går back med miljonbelopp, vårdplatsbrist som spränger alla gränser, operationsköer som gör att vi inte kan operera våra patienter i Sörmland. Samtidigt satsar man massor av miljoner på politikerna. Det måste de vara beredda att ändra på om de vill ha stöd från oss.

Men någon ersättning ska väl ändå landstingspolitikerna ha?

– Absolut. Men till exempel har man inrättat politiska sekreterare för sex miljoner per år, vilket är helt onödigt. Man har ökat antalet landstingsråd och har nu sex stycken, vilket är alldeles för mycket. Man har inrättat ett antal nämnder som inte har några vettiga uppgifter, de ska bort. Det finns väldigt mycket enkla besparingar på politikersidan. Och vad det gäller administrationen vill vi ha ett omedelbart anställningsstopp vid central administration och sedan ska vi börja titta vad vi kan spara där.

Är vågmästarrollen ert mål?

– Nej, vårt mål var egen majoritet. Men det var nog ett sikta mot stjärnorna och hamna bland molnen-mål. Det finns ett behov, och det är i hela Sverige, att omfördela resurserna. Från byråkratin, som växer, ner till vårdgolvet. Det gäller hela Vårdsverige men nu gör vi det i Sörmland, där vi kan påverka. Men för att få genomslag för den politiken så behöver vi vara vågmästare på ett eller annat sätt, för de andra kommer inte att spara på sig själva av god vilja. Det har de inte gjort hittills, så det kommer de inte att göra nu heller.

Är det riskfritt att skära så mycket i administrationen?

– Absolut, det är helt riskfritt. I Sörmland har man ökat kostnaderna för central administration med 55 miljoner på år. Och då pratar vi inte om medicinska sekreterare utan vi pratar om personal på staben. Och samtidigt har vi en vårdplatsbrist. Situationen i Eskilstuna har varit helt katastrofal i sommar. Det här är liksom farligt. Det ser likadant ut på flera ställen i Sverige, men här har vi gjort någonting åt det och nu får vi se hur långt det räcker.

Sverigedemokraterna har just nu en procentenhet mer än er.

– Vi kommer inte att arbeta med Sverigedemokraterna. Vårt parti är ursprungligen från vården och vi har inte riktigt samma människosyn som de. Så vi får väl hoppas att en koalition hellre samarbetar med oss än med Sverigedemokraterna.

11,6 procent av sörmlänningarna har röstat på Sverigedemokraterna.

– Man behöver ta debatten med Sverigedemokraterna. Man kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som om att de inte finns. Man måste våga prata med dem och visa på de tankevurpor de gör och det har man misslyckats med de senaste fyra åren faktiskt.

Fotnot. Intervjun gjordes vid 00.15. Vård för pengarna har när 167 av 168 distrikt räknats 11,5 procent av rösterna och är därmed tredje största parti i Landstinget Sörmland, Sverigedemokraterna fick 10,8 procent.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev