Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdpersonal kan få betala för varumärket vid avknoppningar

Publicerad: 12 oktober 2007, 13:13

Regeringen är beredd att ändra lagen, så att den övertagande personalen måste betala för värdet av varumärket när till exempel en vårdcentral avknoppas. Det förklarade skolminister Jan Björklund (fp) och socialminister Göran Hägglund (kd) vid en presskonferens på fredagen.


Ministrarna meddelade att regeringen ska tillsätta en utredning som ska se över om det finns behov av ett nationellt regelverk för avknoppning, det vill säga när ett landsting eller en kommun överlåter till exempel en vårdcentral eller en skola till personalen.

Utredaren ska särskilt kika på om det vid avknoppningar finns ett fiktivt värde i form av det varumärke som vårdcentralen eller skolan har byggt upp under åren. När ett företag säljs är det vanligt att köparen får betala en så kallad "goodwill"-premie.

– Vi anser att det sannolikt är önskvärt att värdera varumärket, sade Jan Björklund vid presskonferensen.

Om utredaren kommer fram till samma slutsats, blir nästa fråga att ta ställning till hur värdet ska beräknas, hur betalningen ska ske och om det behövs någon lagändring.

– Vi är beredda att ändra lagen, klargjorde Jan Björklund.

Han förstår att konkurrerande aktörer kan uppleva det som ”utmanande” och som en ”snedvridning av konkurrensen” om personalen får ta över en skola, för att sedan sälja skolan och få betalt för det varumärke som personalen inte behövt betala någonting för.

Bakgrunden till den nya utredningen är kritik från bland annat Friskolornas Riksförbund, som har reagerat mot att till exempel Tibble gymnasium avknoppades till rektorn och lärarna utan att varumärket värdesattes.

Socialminister Göran Hägglund säger att han inte hört sådan kritik har riktats mot avknoppningar inom vårdområdet.

– Men vi vill ju att spelreglerna ska vara tydliga. De landstingspolitiker som ska diskutera detta i framtiden ska kunna luta sig mot något som är genomtänkt. Därför är det viktigt att ha en lagstiftning som håller över tiden.

I ett pressmeddelande skriver regeringen också att den tänker se till att reglerna om offentlig upphandling ändras så att avknoppning i offentlig sektor underlättas.

Några exempel: Behovet av kontinuitet ska spela en större roll vid förnyad upphandling, längre kontrakt ska kunna tecknas och en avknoppad verksamhet ska kunna få nytt kontrakt om verksamheten skötts bra.

Socialdepartementet kommer också att ta fram en särskild handbok om lagen om offentlig upphandling, för att vårdens och omsorgens aktörer ska kunna få råd om vilka regler som egentligen gäller.

Sveriges Kommuner och Landsting, som ska delta i utredningen välkomnar i ett pressmeddelande regeringens initiativ, eftersom en utredning kan räta ut de frågetecken som politikerna och personalen ställs inför vid avknoppningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev