Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Vårdpersonal sågar förslag om papperslösa

Publicerad: 8 Februari 2018, 13:37

Foto: Erik Mårtensson, Bildbyrån

Moderaternas förslag att papperslösa endast ska få tillgång till akutvård får skarp kritik från Vårdförbundet och Läkarförbundet.


I dag har papperslösa vuxna som vistas i Sverige rätt till ”vård som inte kan anstå”. Papperslösa barn har rätt till samma vård som andra barn. Men flera landsting och regioner har gått längre och erbjudit även vuxna papperslösa rätt till vård på samma villkor som alla andra invånare.

Moderaterna vill nu riva upp den lagstiftning som den tidigare alliansregeringen och Miljöpartiet kom överens om 2013 som innebar att papperslösa fick en utökad rätt till vård. I stället vill Moderaterna att papperslösa vuxna endast ska ha rätt till akut omedelbar vård. Barn ska enligt partiet dock fortfarande ha rätt till vård på samma villkor som andra. Moderaterna ansluter sig därmed till Sverigedemokraterna som tidigare har varit det enda parti i riksdagen som velat riva upp lagstiftningen om utökad rätt till vård för papperslösa.

Moderaternas nya linje får nu hård kritik från företrädare för vårdprofessionerna.

– Det finns en del nationalistiska strömningar just nu och det är tråkigt när de får gehör av stora politiska partier. Rätten till hälsa är en global rättighet som står över enskilda länders lagstiftning. Det är olyckligt när man försöker att inskränka den rätten, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Han konstaterar att Moderaternas förslag strider mot yrkesetiken för sjuksköterskor och de andra vårdprofessionerna i Vårdförbundet.

– Det skulle skapa en ännu mer pressad arbetssituation för våra medlemmar. Det skapar en etisk stress och press där jag hoppas att de etiska övervägandena får väga starkast. Vi hoppas att de politiska partierna ska stå upp för rätten till hälsa och inte sätter vårdpersonalen i en situation där etiken inte stämmer överens med rättsläget, säger Johan Larson.

Även Läkarförbundet konstaterar att förslaget strider mot förbundets etiska riktlinjer och läkaretiken.

– Det strider mot vår yrkesetiska princip om att vård ska ges efter behov till alla patienter oavsett deras juridiska status, säger Elin Karlsson, ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse och andre vice ordförande för Sjukhusläkarna.

Hon varnar också för en ”etisk stress” och att läkarna tvingas göra juridiska ställningstaganden i stället för medicinska. Dessutom konstaterar hon att en lagstiftning som innebär att vård inte ges förrän det finns ett akut och omedelbart behov kan bli dyr.

– Det finns studier som visar att det blir mer kostsamt att vänta med att sätta in åtgärder tills det är ett helt akut läge, säger Elin Karlsson.

Vårdförbundet och Läkarförbundet står båda bakom Rätt till vård-initiativet som kräver att alla som vistas i Sverige stadigvarande ska ges rätt till vård på samma villkor. Något som redan har införts av Västmanland, Gävleborg, Sörmland, Östergötland, Västerbotten och Västernorrland.

Moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall skriver i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin att Moderaterna har "full respekt för Läkarförbundets och Vårdförbundets synsätt att detta kan uppfattas strida mot deras medlemmars yrkesetik". Men hon skriver att partiet "emellertid har landat i bedömningen att ett land inte kan sända dubbla och otydliga signaler till människor".

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev