Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdpersonalens arbetsvillkor under pandemin ska utvärderas

Publicerad: 25 juni 2020, 13:24

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sjukvårdens förmåga att hantera virusutbrottet, men också de vårdanställdas villkor. Det är två av de saker som den kommande coronakommissionen ska granska.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenDet nya coronavirusetKarolinska institutet

Det är Sveriges Radio Ekot som läst förslaget till direktiv för den coronakommission som ska tillsättas, troligen under nästa vecka. I det 22 sidor långa dokumentet framgår att kommissionen ska granska alla de åtgärder som vidtagits, oavsett om det är regering, myndigheter, kommuner eller regioner som har beslutat om dem. En jämförelse med relevanta länder ska göras.

Kommissionen ska också granska hur smittspridningen sett ut i landet. När det gäller smittspridningen på äldreboenden och inom hemtjänsten ska en rapport vara klar redan i november i år.

För sjukvården ska kommissionen titta på hur vården klarat av att hantera utbrottet av covid-19, men också de villkor som vårdpersonalen arbetat under. Likaså ska konsekvenserna av att stora delar av den elektiva vården skjutits upp och operationer ställts in granskas.

Från akademiskt håll kommer krav på att vetenskaplig evidens ska få ta stor plats i kommissionen. I en debattartikel i Altinget skriver Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen att ”det är oerhört viktigt att vår forskning får en central plats i arbetet för att bygga en bättre beredskap inför nästa pandemi eller kris. Inte minst: ett brett forskningsperspektiv borde få ordentligt utrymme i den kommission som nu ska etableras för att följa upp och utvärdera den svenska hanteringen av pandemin” och att kommissionen bör använda den kompetens som finns på svenska lärosäten.

Enligt förslaget ska kommissionen lämna sin slutrapport den 28 februari 2022, alltså i god tid före nästa val.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev