tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdpolitik ska få SD att växa

Publicerad: 24 november 2017, 07:17

Jimmie Åkesson.

Foto: Riksdagsförvaltningen, Thinkstock

Sverigedemokraterna ska lyfta sin vårdpolitik på partiets kongress. Förhoppningen är att locka till sig nya väljargrupper.


När SD-kongressen, kallad landsdagarna, inleds på allvar är det inriktningsprogram för migrations- och kriminalpolitik som ska upp.

På lördagen, i samband med omvalet och talet av Jimmie Åkesson, behandlas det nya vårdpolitiska programmet. Vården blir ett viktigt tema i partiledaren Jimmie Åkessons tal, där han väntas lansera ett förslag till strategi för svensk sjukvård.

SD har bland annat som mål att skärpa vårdgarantin till 30 dagar. Vid särskilt allvarliga diagnoser, till exempel cancer, ska väntetiden vara maximalt 14 dagar. Partiet vill också satsa på vårdpersonal genom att ge den större inflytande över sin arbetstid och låta dem slippa karendag vid sjukskrivning.

SD har sedan länge arbetat för att bredda sin politik och skaffa andra profilfrågor än migration och lag och ordning. Inte minst för att locka kvinnliga väljare, något som hittills inte gått helt bra. Av medlemmarna är i dag 75 procent män och 25 procent kvinnor.

Landsdagarna

■ Landsdagarna är Sverigedemokraternas högsta beslutande organ.
■ Fyra så kallade inriktningsprogram för migration, sammanhållning/integration, sjukvård och kriminalpolitik, ska antas.

PETER WALLBERG/TT, LARS LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev