Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdpolitiker i sydöst driver på AI-utvecklingen

Publicerad: 13 december 2017, 12:00

Politikerna i Sydöstra sjukvårdsregionen vill inte avvakta utan i stället driva på i frågan om eventuell framtida användning av det molnbaserade beslutsstödsystemet IBM Watson, uppger nyhetstjänsten Digital Hälsa.


Det enades ledamöterna i Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen, SVN, om på sitt senaste möte, den 1 december. Sydöstra sjukvårdsregionen är ett samarbete mellan landstinget i Kalmar, Region Jönköping och Region Östergötland kring högspecialiserad vård.

Som underlag under mötets diskussioner hade politikerna bland annat en förstudie från en referensgrupp inom vårdprofessionen som rekommenderar att sjukvårdsregionen ska avvakta med införandet av superdatorn Watson.

– Samverkansnämnden anser att vi behöver en fördjupad analys om vad artificiell intelligens och IBM Watson kan tillföra hälso- och sjukvården. Vi anser att det är en mycket viktig fråga och därför måste kontinuerligt följa utvecklingen på området, säger Mia Frisk (KD), ordförande i Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen och regionråd i Jönköping, till Digital Hälsa.

Att avvakta är en alltför passiv hållning anser Samverkansnämnden.  Nämndens presidium har därför fått i uppdrag att formulera en begäran till ledningen för Sydöstra sjukvårdsregionen att ta fram ytterligare underlag om artificiell intelligens och möjliga eventuella användningsområden för IBM Watson.

– Allt tyder på att Sydöstra sjukvårdsregionen har ypperliga förutsättningar för satsningar på artificiell intelligens i vården. Men vi måste självklart få klart för oss vad framtida satsningar kan innebära i form av kostnader, tid och arbete för regionerna. Därför behövs det ytterligare beslutsunderlag, säger Mia Frisk. Hon ingår i presidiet, som är ett slags arbetsutskott, tillsammans med Anders Henriksson (S), ordförande i Kalmars landstingsstyrelse och Mats Johansson (S), regionråd och ordförande i Östergötlands regionstyrelse.

Vill du läsa mer affärsnyheter inom området digital hälsa? Här kan du prenumerera på vår nyhetstjänst Digital Hälsa.

Relaterat material

Landsting lämnar återbud till doktor Watson

JONNY SÅGÄNGER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev