Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdupprop mot högerextremism

Publicerad: 3 september 2018, 12:22

Rikke Almkvist.

Foto: Privat

På bara några dagar har facebookgruppen ”Vi vårdar alla” bjudit in över 17 000 medlemmar. Syftet är att få allmänheten att tänka till innan valet.


– Situationen är oroväckande. Det finns krafter i vårt samhälle, som kan få makt efter valet, som driver att vi ska göra skillnad på människor, säger läkaren och initiativtagaren Rikke Almkvist till Dagens Medicin.

Vid elva på torsdagskvällen förra veckan startade hon gruppen och när detta skrivs har 17 478 personer bjudits in till gruppen.

Rikke Almkvist säger att debattklimatet sedan förra valet haft en oroväckande utveckling och att det har lett till ett vi och dem-tänk.

– I vården är det helt grundläggande att se till patientens behov av vård oberoende av etnicitet, kön, tro och social status. Vi har till exempel redan kämpat länge för att papperslösa ska få rätt till akut vård. Nu finns det partier som går mot att göra det svårare för människor att få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda.

Rikke Almkvist poängterar att FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna slår fast att alla har rätt till vård och att det inte går att förena med politiska förslag som att människor utan svenskt medborgarskap skulle tvingas betala vården själva.

– Det finns det ingen som har möjlighet till. Det skulle skapa ett samhälle där några står utanför.

Hon påpekar också att förslag om att ändra i abortlagstiftningen saknar medicinsk bäring och effekten blir att man inskränker kvinnans rätt till sin egen kropp.

– Vårt arbete ska styras av vår yrkesetik och inte av politiska vindar.

En inspirationskälla till gruppen, som är partipolitiskt obunden, är en debattartikel i Dagens Nyheter där svenska krigsveteraner uppmanade alla att rösta bort främlingsfientliga krafter i valet. Ett mål är att samla vårdarbetare i en gemensam debattartikel med ett liknande budskap så snart som möjligt.

– Förhoppningen är att få människor att tänka till, säger Rikke Almkvist.

Finns det några risker med att samla vårdpersonal på det här sättet?

– Förtroendet för vården skulle eventuellt kunna påverkas om man tolkar det här politiskt. Men vi ser det inte som politik utan snarare en markering. För oss som arbetar inom vården är det viktigaste att ge vård efter behov, det är inget vi tummar på – och det tror vi snarare stärker förtroendet.

Vi vårdar alla

”Tanken med den här gruppen är att samla vårdpersonal som vill stå upp för alla människors rätt till sjukvård. Högerextremismen växer oroväckande fort och risken finns att de efter valet kommer styra vem vi ska vårda.”

Från facebooksidan för ”Vi vårdar alla”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev