Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vårdvalsbråk rullar vidare

Publicerad: 25 mars 2015, 08:51

Konflikten mellan regeringen och oppositionen om vårdvalet fortsätter. Nu har alliansen lagt en ny motion i riksdagen för att stoppa regeringen från att föreslå förändringar av vårdvalet.


Riksdagen beslutade den 5 mars att uppmana regeringen att inte återkomma till riksdagen med förslag om att avskaffa landstingens skyldighet att ha vårdvalssystem i primärvården. Detta efter att de fyra allianspartierna fått stöd från Sverigedemokraterna för en motion om detta.

Men bara timmar innan beslutet i riksdagen tillsatte den rödgröna regeringen utredningen om nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. I utredningens direktiv står det att den ska ”föreslå hur regleringen kan ändras så att landstingen inte ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården”.

Detta har retat upp de fyra allianspartierna. Deras ledamöter i socialutskottet har därför skrivit en ny motion där de föreslår ett tilläggsdirektiv till regeringens utredning. I tilläggsdirektivet vill de att det ska stå att ”utredningen inte får föreslå förändringar i regleringen så att landstingens skyldighet att ha vårdvalssystem i primärvården försvinner”.

Enligt Centerpartiets ledamot i socialutskottet Anders W Jonsson vill alliansen med sin motion lugna de vårdföretag i primärvården som oroas över att vårdvalet kan försvinna. Något som enligt honom lett till att dessa företag blivit försiktiga och inte vågar investera.

– Vi vill skicka en tydlig signal om att den här riksdagen aldrig kommer att släppa igenom ett förslag som hindrar människor i hela Sverige från att få välja primärvård, säger Anders W Jonsson.

Relaterat material

Tvångs-Lov blir kvar

Tvångs-Lov återkallas och återkommer

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

Regeringen hoppade över lagrådet

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev