fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Värmland tar steg mot egen larmcentral

Publicerad: 12 maj 2022, 10:33

”Att skapa en framtida ledningscentral i egen regi, integrerad i den värmländska hälso- och sjukvården, som kan koordinera all mobil vård ger bättre möjligheter till effektiv ledning, styrning och samordning och ligger helt i linje med omställningen till god och nära vård”, säger Eva Julin Dombrowe (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Någon gång under 2024 hoppas Region Värmland kunna sluta använda sig av SOS Alarm och ta över larmcentralen i egen regi.

Ämnen i artikeln:

Region VärmlandAkutsjukvårdAmbulanssjukvård

JK


Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland fattade i veckan beslut om att regionen ska gå vidare i planeringen att ta över driften av larmcentralen för att kunna räkna hem såväl kvalitets- som effektivitetsvinster. Ambitionen är att detta ska vara helt implementerat 2024. Värmlands befintliga avtal med SOS Alarm löper ut under året och regionen håller nu på att förhandla fram ett kortare avtal för perioden fram till att den egna driften är i gång.

Läs också: AI testas vid prioritering av ambulanser 

I det befintliga avtalet finns en utvecklingsklausul som gör det möjligt för regionen att låta egen personal sköta bedömningar och vårdkoordinering under vissa tider. Under tiden som regionens egna sjuksköterskor har varit i tjänst kan man se ett minskat resursutnyttjande av länets ambulanser med drygt 10 procent, skriver Region Värmland på sin hemsida och understryker att om det sker en övertriagering, det vill säga att man prioriterar högre resurser än nödvändigt, så påverkas akutberedskapen i negativ riktning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev