Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Varnar för DDR-vård

Publicerad: 5 mars 2015, 07:47

Håkan Tenelius

Foto: Mikael Andersson

Vårdföretagarna anser att mångfalden i vården går mot svältdöden om vinstutredningen blir verklighet.


– Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutänden en valfrihet motsvarande DDR, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande

Under torsdagen ska civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillsätta den sedan länge aviserande utredningen om vinster i välfärden. Utgångspunkten är att förekomsten av vinstintressen i en verksamhet påverkar incitamentsstrukturen, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet och arbetsvillkor. Eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den sjukvårdsverksamhet, skola och motsvarande där de uppstått.

Utredaren ska därför, enligt direktiven, ta fram nya regler som starkt ska begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på annat sätt föra ut medel från verksamheten, även i samband med försäljning.

Håkan Tenelius hos Vårdföretagarna anser att förslagen utgår från myter om vinster i välfärden.

– Det går inte att driva seriös politik utifrån osanningar, särskilt inte när det gäller något så viktigt som människors välfärd, säger han i pressmeddelandet.

Arbetsgivarorganisationen Almega talar om en "krigsförklaring"

– Vi har redan sett effekter på investeringar, en minskad tilltro till de egna möjligheterna att växa och mejlväxlingar där banker sagt nej till lån på grund av den politiska osäkerheten, säger näringspolitiska chefen Ulf Lindberg till TT.

Utredningens direktiv blir offentliga i dag klockan 10.00.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev