Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Värre än väntat i Dalarna

Publicerad: 2 februari 2015, 15:01

Enligt Dalarnas preliminära bokslut gick landstinget 2014 back med 175 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Minussiffrorna beror, enligt landstinget, framförallt på fyra saker: ett vikande skatteunderlag, ökade kostnader för kollektivtrafik och sjukresor, ett nytt läkemedel för behandling av hepatit C och på en utebliven återbetalning från AFA Försäkring.

Redan i bokslutsprognosen, i september 2014, räknade Landstinget Dalarna med att gå back med 62 miljoner kronor. Det blev nära tre gånger så mycket, visade det sig vid sammanträdet med landstingsstyrelsens arbetsutskott i dag, måndag den 2 februari.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting var ytterligare fyra landsting och regioner i september inställda på minussiffror för 2014. Det var Norrbotten med 18 miljoner, Jämtland med 133 miljoner, Västernorrland med 210 miljoner och Halland med 268 miljoner kronor, uppger ekonomen Jonas Eriksson för Dagens Medicin.

Dalarnas svaga resultat kom därmed inte som någon total överraskning för landstingsrådet Ingalill Persson (S) och den övriga ledningen. Redan i höstas togs ett beslut om att genomlysa hälso- och sjukvården och administrationen för att klara av det väntade underskottet.

Genomlysningen ska utmynna i en struktur- och förändringsplan som ska vara klar i maj. Den leds av landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg och ekonomidirektören Peter Hansson.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev