Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Varuförsörjningsnämnden nekas ansvarsfrihet av Uppsala

Publicerad: 11 juni 2020, 12:36

Foto: Getty images

Regionfullmäktige i Uppsala har beslutat att inte bevilja Varuförsörjningsnämnden ansvarsfrihet för höstens leveranskris.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaRegion Örebro LänRegion SörmlandRegion DalarnaRegion VästmanlandLeveranskrisen

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Regionfullmäktige valde att gå på Uppsalas revisorers uppfattning om att Varuförsörjningsnämnden inte bedrivit sin verksamhet på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredställande sätt.

Bakgrunden är höstens problem med inställda och försenade leveranser av sjukvårdsmaterial som inträffade i samband med att Apotekstjänst tog över som tredjepartleverantör efter Mediq.

Revisorerna ansåg inte heller att Varuförsörjningsnämnden – som är en gemensam upphandlingsnämnd för regionerna Uppsala, Dalarna Västmanland, Sörmland och Örebro län – inte haft tillräcklig intern kontroll och ansåg därför inte att den skulle beviljas ansvarsfrihet. Fullmäktige valde att gå på revisorernas linje.

– Det politiska ansvaret är Varuförsörjningsnämndens. Men det innebär inte att de bär hela ansvaret för det som inträffade, säger Erik Weiman (M) ordförande i regionfullmäktige .

I förra veckan tog Region Sörmland beslut om att inte bevilja regionens ledamöter i Varuförsörjningsnämnden ansvarsfrihet.

Övriga regioner som ingår i Varuförsörjningsnämnden kommer att ta beslut kring ansvarsfrågan vid respektive fullmäktige under juni.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev