söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västerbotten får klarare regler för besök

Publicerad: 18 mars 2014, 12:51

Med detaljerade riktlinjer hoppas Västerbottens landstingsledning på att undvika bråk vid politikerbesök på sjukhus. Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Nu tar Västerbottens läns landsting fram detaljerade riktlinjer för politiska besök.


Det var i onsdags i förra veckan som partiledaren Jimmie Åkesson (SD) besökte Norrlands universitetssjukhus. Han möttes av demonstranter och en läkare ställde sig i vägen när han skulle in på en avdelning.

– Inför besöket gjordes en inventering av riktlinjerna, både på landstingets nivå och på nationell nivå. Vi höll oss till riktlinjerna men fann att de var kortfattade. Under resans gång har vi lärt oss att vi måste belysa olika aspekter, säger Anders Sylvan landstingsdirektör för Västerbottens läns landsting.

De nya riktlinjerna förväntas befästas i nästa arbetsutskott och sedan beslutas vid nästa landstingssammanträde.

– Vi ska försöka vara mer detaljerade och beskriva vad som är politiska aktiviteter och vad som är studiebesök. Dessutom ska det beskrivas hur politiker och vi med egen personal ska förhålla oss, säger Anders Sylvan.

I riktlinjerna ska det även finnas en definition av vilka som tas emot, exempelvis om det gäller politiker på både fullmäktige- och riksdagsnivå.

Efter demonstrationerna vid Jimmie Åkessons besök skrev 15 personer, bestående av läkare, psykologer och sjuksköterskor, ett öppet brev där de påstod att vissa hotats att bli av med jobbet till följd av protesterna. Detta är något som Anders Sylvan nekar till.

– Det är verkligen ingen som behöver vara orolig för att förlora jobbet. Jag har pratat med samtliga och oss emellan är detta utrett, säger han.

Sverigedemokraternas besök på Universitetssjukhuset i Linköping i dag gick betydligt lugnare till utan demonstrationer.

– Det har gått så lugnt det bara kan. Vi har varit på geriatriken och sett hur de jobbar där och vilka utmaningar som finns med tillgång till arbetskraft i form av läkare, sjuksköter och undersköterskor, säger Oscar Sjöstedt (SD), politisk sekreterare.

Gör ni från Sverigedemokraterna något annorlunda vid sjukhusbesök med tanke på vad som hände vid Norrlands universitetssjukhus?

– Nej det gör vi inte. Det är upp till sjukhusen att informera och det lägger vi oss inte i, säger Oscar Sjöstedt.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev