Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västernorrland begränsar vinster i vårdval

Publicerad: 10 april 2015, 13:58

Landstinget Västernorrland vill utreda hur privata vårdgivares vinster kan begränsas.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Den rödgröna majoriteten i landstingets vårdvalsutskott vill gå från ord till handling och begränsa möjligheterna att ta ut vinst för de privata vårdföretag som ingår i landstingets vårdval.

Landstingsdirektören har nu fått i uppdrag att utreda detta, enligt flera lokala medier. Om intentionerna i förslaget går igenom blir landstinget först i landet med att införa denna begränsning.

Möjligheten att kräva mindre vinstuttag öppnar sig genom en tolkning av en paragraf i lagen om valfrihet där landstinget har möjlighet att ställa särskilda krav på de aktörer som ska ingå i vårdvalet, enligt politikerna.

Branschorganisationen Vårdgivarnas näringspolitiska chef, Håkan Tenelius, är kritisk till beslutet. I sin blogg ifrågasätter han det lagliga i det:

”De grundläggande principerna i de upphandlingsrättsliga regelverken, som LOV omfattas av, slår fast att alla aktörer ska behandlas likvärdigt och att ingen får diskrimineras. Där finns inget utrymme för landsting att utestänga privata vårdgivare som lyckas gå med vinst”, skriver han.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev