Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västernorrland kan gå vidare med vinstbegränsningar

Publicerad: 28 april 2016, 08:31

Foto: Thinkstock

Landstinget Västernorrland kan gå vidare med frågan om krav på mindre vinst för privata vårdgivare, enligt en ny dom.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

I fjol fattade landstingsstyrelsen i Västernorrland beslut om att ge landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur landstinget kunde ställa krav om vinstbegränsningar på privata vårdgivare som ingick i vårdvalet.

Men Jonas Alexandersson, som driver Humanresurs Hälsocentral i Örnsköldsvik, överklagade beslutet till förvaltningsrätten eftersom han anser att det strider mot EU-rätten. Landstinget har under tiden lagt frågan om att omarbeta regelboken för vårdvalet på vänt.

Nu har förvaltningsrätten kommit med sin dom. Den avslår Jonas Alexanderssons överklagan.

I domen står att det att rättsläget vad gäller vinstuttag för välfärdstjänster är oklart men att landstingsbeslutet inte anger hur eventuella vinstbegränsningar ska utformas och att det därför inte går att avgöra om detta skulle kunna strida mot någon lag eller förordning.

Erik Lövgren, S, landstingsråd i Landstinget Västernorrland, säger att han är glad över domen som han anser visar att det kommunala självstyret fortlever i Sverige.

– Frågan som domen tagit ställning till är att vi har rätt att utreda detta. Vi kommer nu att fortsätta vårt arbete med att utreda detta, säger Erik Lövgren till Dagens Medicin.

Vårdföretagarna tycker att domen innebär att villkoren för privata vårdgivare är fortsatt osäker.

– Landstinget har visserligen rätt att utreda denna fråga, trots att den är föremål för en statlig utredning, men förvaltningsrätten tar i övrigt inte ställning till om landstinget får begränsa vinstuttaget. Med andra ord innebär inte domen något godkännande av landstingets planer på begränsningar i vinstuttaget, skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna på sin blogg.

Relaterat material

Vårdföretagare överklagar beslut om vinstbegränsning

Västernorrland begränsar vinster i vårdval

MIA WÄRNGÅRD, SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev