Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västernorrland lär av bakläxan

Publicerad: 15 oktober 2015, 11:25

Det tillförordnade landstingsrådet Erik Lövgren (S) tror att landstingets ekonomiska kris kan lösas med fler sjukhusbesparingar.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhus

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat petades i helgen Elisabeth Strömqvist (S) från sin post som ordförande i Landstinget Västernorrlands landstingsstyrelse. Partikamraterna hade inte förtroende för att hon skulle kunna reda ut den situation hon själv kallat en annalkande ”ekonomisk katastrof”.

Katastrofansvaret ligger nu i stället hos Erik Lövgren (S). I egenskap av vice ordförande för landstingsstyrelsen hoppar han in som tillförordnat landstingsråd till dess att partiet hittat en ny ordinarie. Han har samma kommentar till landstingets situation och turerna kring Sollefteå sjukhus som partiets förtroenderåd:

– Processen ska fortsätta, men det ska vara en fördjupad och bättre dialog både internt och externt, säger Erik Lövgren till Dagens Medicin.

Processen innebär att hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter att hitta möjliga lösningar och enligt Erik Lövgren finns det en massa frågor som väntar på svar. Han vill inte föregå det arbetet.

– Det var det som var bakläxan, att inte gå för fort fram. Däremot måste processen vidare för landstingets ekonomi är riktigt illa däran.

I tisdags fattade landstingets finansutskott beslut om att ta 200 miljoner kronor av pensionspengarna för att, som Erik Lövgren utrycker det, hålla driftsnivån under 2015.

Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (S) ställde tidigare i veckan krav på att även landstingsdirektören Anders L Johansson skulle avgå med anledning av turerna kring det tjänstemannaförslag som bland annat föreslog nedläggning av stora delar av Sollefteå sjukhus.

Vad tycker du?

– Så länge inget annat sägs så har vi den landstingsdirektör vi har, säger Erik Lövgren.

Det är sedan tidigare bestämt att Nina Fållbäck-Svensson bli ny chef för specialistvården och därmed efterträder Margareta Berglund Rödén som högsta ansvariga tjänsteman för landstingets tre sjukhus.

Hur framtiden för Sollefteå sjukhus kommer att se ut vill Erik Lövgren inte spekulera i. Men han lyfter fram att fullmäktige slagit fast att en av utgångspunkterna i landstingets besparingsarbete är att ”det som sker ofta ska man ha nära till, det som sker sällan ska man resa till”. En annan utgångspunkt är att besparingarna ska ske med så få uppsägningar som möjligt.

– Den rimliga slutsatsen är att det blir en jämn fördelning av verksamhetsreduceringen på våra tre sjukhusorter. Det är vad jag bedömer att partiet också tycker.

Mer osthyvel än tårtspade alltså?

– Ja, eller kanske tre tårtbitar i stället för en tårtbit. En osthyvel är för mig generella besparingar. Och vad gör tjänstemännen då? De upprättar en las-lista, frågar vem var sist in och börjar slänga ut folk. Det är inte modellen. Modellen är att vara lite mer finurlig, var kan man samordna? Samordningen ger i sin tur en tårtbit som man kan ta bort.

Relaterat material

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

Landstingstopp tvingas gå

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev