Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västernorrland måste spara 600 miljoner

Publicerad: 12 september 2019, 12:27

Sjukhusvården i Region Västernorrland går med ett rejält underskott. Nu väntar sparkrav.

Foto: Nils Jacobsson/Bildbyrån

Det är kris i Region Västernorrlands ekonomi.
– Vi hade budgeterat överskott i år på 97 miljoner. Årets prognos pekar på ett underskott på minus 158 miljoner, säger ekonomichef Lars Halén.


Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Under tisdagskvällen samlades samtliga politiska partier i regionen för att diskutera ekonomin. Regionen har ett återställningskrav på 147 miljoner sedan 2017 och målsättningen var att gå med överskott i år och ha klarat av återställningen nästa år.

Men prognoserna pekar i en helt annan riktning. Det budgeterade överskottet på 97 miljoner väntas i stället bli ett underskott på 158 miljoner, vilket har tvingat både politiker och tjänstemän att tänka om.

– Vi har gjort en försiktig kalkyl. Vi måste åstadkomma ett överskott på 305 miljoner på tre år. För att klara återställningskravet och med beaktande av konstnadsökningstakten för demografiska förändringar och medicinteknisk utveckling så behöver vi spara 200 miljoner kronor om året i tre år, det vill säga 600 miljoner, säger Lars Halén.

Främst är det specialistsjukvården, det vill säga somatisk vård och psykiatri, som inte håller budget. De har flaggat för ett underskott på 350 miljoner kronor i år, och hade med sig ett underskott från 2018 på -197 miljoner kronor.

– Så det är en stor försämring. Övriga verksamheter har ett sparkrav på en procent per år under tre år, men det gäller inte specialistvården. Kravet på dem är att de ska hålla sig inom sin tilldelade ram. Det är grundkravet, säger Lars Halén.

Vad beror underskottet på?
– Vi har för stor andel inhyrd personal. Vi ser också ökade köp av riks- och regionsjukvård.

Att tillföra mer resurser är inte heller en hållbar lösning, säger Lars Halén.

– Vi ser inte att vi får ut ökad vårdproduktion i samma omfattning som vi ökar resurserna, så vi har ett produktionsbortfall.

Tisdagens möte resulterade inte i några konkreta sparförslag. Budgeten ska antas av regionfullmäktige i november.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev