Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västra Götaland fortsatt utan klar majoritet

Publicerad: 15 september 2014, 06:30

I Västra Götaland, som styrts av en minoritet av S, MP och V, blir läget nu ännu mer instabilt när SD får fler platser i fullmäktige.


Partierna i Västra Götalandsregionen har hittat lösningar över blockgränserna förr. Och kanske är det dags igen. I ett val där både Moderaterna och Socialdemokraterna tappar mandat, behåller S, V och MP kommandot med fler mandat än alliansen.

Tillsammans får S, V och MP 72 mandat tillsammans medan de borgerliga partierna får 63, enligt preliminära resultat på måndag morgon då alla valdistrikt räknats. Sverigedemokraterna går från 9 till 14 mandat.

– Det har aldrig varit så rörigt som det är nu, det finns inga vettiga koalitioner som kan få styrka. Det blir knepigt att få styrsel på det här, säger Johnny Magnusson (M), ledamot i regionfullmäktige och vice ordförande i en rad utskott.

Om några minuter ska han och de övriga gruppledarna för övriga partier träffas för ett morgonmöte, helt enligt rutinerna.

– Men det är klart att vi kommer att prata om annat än rutinfrågor. Det blir spännande att se vart det här tar vägen, säger Johnny Magnusson.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev