torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västra Götaland inför paketpris på tre områden

Publicerad: 2 november 2017, 06:30

Foto: Thinkstock

Att betala vården för en avgränsad vårdkedja kan spara pengar. Nu inför Västra Götaland ersättningsmodellen i samband med tre operationsmetoder.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenStockholms läns landstingRegion Uppsala

Ersättning för vård vid en specifik åtgärd – så kallad vårdepisodersättning – införs nu i Västra Götaland.

Från nästa år ska verksamheter som genomför obesitaskirurgi, ryggkirurgi samt höft- och knäoperationer få en bestämd summa för att ta ansvar för patienterna i hela vårdkedjan, från mottagningsbesök till eftervård och rehabilitering. De får även ta ekonomiskt ansvar för eventuella felbehandlingar och komplikationer.

Regionen har hämtat inspiration från Stockholms läns landsting som haft modellen inom vårdvalet för höft- knäprotesoperationer sedan 2009.

Uppföljning där visar att kostnaden blev 20 procent lägre och att andelen omoperationer sjönk med 26 procent när enheterna fick ett större ekonomiskt ansvar för vårdkedjan.

Modellen förekommer även vid bland annat ryggkirurgi i Stockholms läns landsting och knä- och höftprotesoperationer i Region Uppsala.

Regionstyrelsen i Västra Götaland fattar beslut om att införa vårdepisodersättning för de definierade ingreppen den 7 november.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev