Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västra Götaland och Halland i regionbråk

Publicerad: 26 maj 2016, 09:25

Johnny Magnusson (M), ordförande i region­styrelsen i Västra Götaland och Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland.

Västra Götaland ställer nu ultimatum till Halland i regionfrågan: ”Kom med från 2019 om ni vill ha något inflytande över en ny storregion.”


Ämnen i artikeln:

Region HallandVästra Götalandsregionen

I förra veckan stod det klart att tre områden är redo att gå vidare med att bilda storregioner från 2019. Det är en Norrlandsregion med de fyra nordligaste länen, en västsvensk region med Västra Götaland och Värmland och en Svealandsregion med Uppsala, Örebro, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Sörmland.

Den sista juni ska regionutredarna Kent Johansson och Barbro Holmberg lägga fram ett förslag till regeringen om vilka regioner som kan bildas om tre år.

– Det kommer att vara ett förslag baserat på var det finns förutsättningar att bilda nya regioner 2019, säger Kent Johansson.

Jämfört med den karta som regionutredarna tidigare presenterat saknas Halland i den västsvenska regionen. Enligt Kent Johansson kan Halland få vänta till 2023 om de inte vill gå in i en storregion 2019. Men det förslaget får kalla handen av Västra Götaland. De vill bilda storregion 2019, med eller utan Halland.

– Vi vill inte processa det här två gånger. Vi tror att det behövs en snabb process, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i region­styrelsen i Västra Götaland.

Han säger att om Halland vill ha något inflytande över hur en ny storregion ska se ut så måste de vara beredda att kliva in 2019 och får medhåll av regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S).

– Vi är beredda att ta vårt ansvar. Halland har ett ansvar att informera sina invånare om vad det innebär att vara med i en storregion eller att stå utanför, säger Helén Eliasson.

Halland har hittills sagt nej till att ingå i någon form av storregion. Och utspelet från Västra Götaland förändrar ingenting.

– Vi jobbar vidare på att få vara en egen region. Vi är inte intresserade av att ingå i en större region 2019 och inte 2023 heller, säger Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland.

De halländska politikerna är inbjudna till civilminister Ardalan Shekarabi (S) den sista maj för att diskutera regionfrågan.

– Då kommer vi att lyfta fram vårt arbete med att lösa dagens och morgondagens utmaningar och peka på att det inte finns några automatiska fördelar med att ingå i en större region, säger Mats Eriksson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev