Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Västra Götaland startar coronautredning

Publicerad: 8 september 2020, 12:14

Information om det nya coronaviruset utanför akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg den 13 mars 2020.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Västra Götalandsregionen följer i Region Blekinges fotspår och tillsätter en egen coronautredning. Uppdragen har gått till forskningsorganisationen Kommunforskning i Västsverige.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenCoronakrisenSKR

Tanken med utredningen är att klargöra hur olika delar av organisationen har klarat att hantera den samhällskris som pandemin medfört.

”De erfarenheter som gjorts ska tas tillvara för att genomföra nödvändiga förändringar och förbättringar och för att bättre kunna möta och hantera nya och svårförutsebara samhällskriser”, står det i uppdragshandlingen som regiondirektören Ann-Sofie Lodin har fått i uppdrag att underteckna.

Av uppdragshandlingen framgår att utredarna ska inta perspektivet “kritiska vänner”, vilket innebär att grundinställningen ska vara att bidra till förbättring och att detta görs bäst med ett kritiskt perspektiv. Utredningen ska problematisera, inte föreslå lösningar.

”Det är den politiska ledningens och organisationens ansvar att baserat på förmedlade insikter finna goda lösningar.”

Nyckelaktörer inom regionen ska få beskriva och självskatta arbetet som bedrivits under pandemin. Sjävvärderingsrapporterna, ska även kompletteras med information om vad utomstående aktörer tycker om regionens insatser.

”Företrädare för statliga myndigheter, Sveriges Kommuner och Regioner, ett urval av andra regioner och några utvalda kommuner i Västra Götaland ska intervjuas.”

Under utredningens gång kommer även hearings att hållas med nyckelaktörer, som ett komplement till självskattningen.

Det slutgiltiga resultatet ska redovisas senast i mars 2021.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev