Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vem som får göra vad ska bli tydligare

Publicerad: 11 februari 2016, 15:37

Frågetecken om vem som får göra vad i vården har uppstått i samband med det ökande antalet flyktingar som kommit till Sverige. Nu vill regeringen sprida mer kunskap till vårdpersonalen.


Regeringen beslutade på veckans sammanträde att ge Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga den information som finns om vem som får göra vad i sjukvården. Och se till att informationen sprids bättre bland dem som jobbar i sjukvården.

– Det har blivit tydligt under hösten att det finns en del frågeställningar som dyker upp i samband med mottagandet av asylsökande och nyanlända. Det kan handla om vem som får ordinera läkemedel och hur delegering fungerar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Enligt honom är det inte minst i de delar av sjukvården som utför vaccinationer och hälsoundersökningar av nyanlända som dessa frågor ofta uppstår.

Socialstyrelsen ska därför utveckla och uppdatera den nuvarande handboken om vem som får göra vad i sjukvården. Men det handlar inte om någon ny rollfördelning mellan olika grupper av vårdpersonal.

– Det här ska bli ett förtydligande av vad det är som gäller, säger Gabriel Wikström.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev