söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

VGR avskriver sjukhusens underskott – igen

Publicerad: 30 mars 2023, 09:41

Underskottet för sjukhusen i VGR år 2022 blev sammanlagt 768 miljoner kronor

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Alla sjukhus i Västra Götalandsregionen gick med underskott 2022. I tisdags beslutade regionstyrelsen att föreslå en avskrivning på en halv miljard kronor.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenNU-sjukvården

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Sjukhusen i Västra Götalandsregionen, VGR, har haft en ansträngd ekonomi i många år. På grund av pandemin förra året 2022 och alla ”ekonomiska utmaningar” i år, var regionstyrelsens styrande rödgröna koalition, S, V och MP, överens med Grönblå samverkan, M, KD, C och L, om att föreslå fullmäktige en avskrivning av två tredjedelar av det negativa resultatet. Det ansågs med tanke på omständigheterna, rimligare än att sjukhusens hela underskott ska återställas inom tre år, så som regionens interna regelverk numera stipulerar.

Underskottet för sjukhusen i VGR år 2022 blev sammanlagt 768 miljoner kronor. Av dem avskrivs motsvarande de första åtta månadernas underskott, det vill säga 501 miljarder, om fullmäktige antar regionstyrelsens förslag. Därmed återstår 260 miljoner för sjukhusen att återbetala under tre år.

I ett pressmeddelande om beslutet skriver regionstyrelsen att man samtidigt ställer krav ”på en strikt budgetdisciplin och att åtgärdsplanerna i samband med budget 2023 verkställs”. Där betonas också att avskrivning inte gäller år 2023.

Sjukhusen, utom NU-sjukvården, har gått med underskott i flera år. Förslag om avskrivning, som även röstats igenom, har flera gånger tidigare lagts av Socialdemokraterna, då i opposition. I år kom dock yrkandet om en avskrivning på två tredjedelar från de Grönblå, ett förslag övriga partier ställde sig bakom.

Läs mer: Minusresultat med vårdsatsning i nya VGR-styrets budget

Sjukhusens underskott 2022 i miljoner kronor

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset – 267,5
  • Södra Älvsborgs sjukhus – 94,1
  • Skaraborgs sjukhus – 177,6
  • Sjukhusen i väster – 223,5
  • NU-sjukvården underskott på närmare 30 miljoner kronor täcks av eget kapital.

Fakta: Tjänsteutlåtande om bokslutsdispositioner

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.


Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev