Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

VGR ser över vård vid könsdysfori

Publicerad: 10 juni 2019, 10:13

Vårdkedjan vid behandling av könsdysfori ska bli mer sammanhållen samt följa kunskap och lagstiftning, meddelar Västra Götalandsregionen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att antalet personer som vänder sig till vården för utredning och behandling av könsdysfori har ökat, vilket lett till ökade väntetider. Trots den utvecklingen såg behandlingen av könsdysfori vid Sahlgrenska universitetssjukhuset under en tid ut att kraftigt minskas men räddades sedan av extraresurser från Västra Götalandsregionen.

I ett pressmeddelande meddelar nu regionen att den startar en översyn av vården med syftet att ”säkra att utredning och behandling sker i en sammanhållen vårdkedja med flera olika specialistkompetenser som säkerställer att vård sker enligt nuvarande kunskapsläge och aktuell lagstiftning”.

I pressmeddelandet står också att: ”Vården i landet av könsdysfori hos särskilt barn och unga är mycket uppmärksammad och i en del delar ifrågasatt, framförallt när det kommer till ingrepp på barn med könsdysfori.” Exakt vad som avses med ifrågasättandet och om det även gäller den vård som utförts i Västra Götalandsregion framgår inte.

Översynen av vårdkedjan ska vara klar under första kvartalet 2020.

Könsdysfori

Könsdysfori innebär att en persons upplevda eller uttryckta könstillhörighet inte stämmer överens med den tilldelade könstillhörigheten vid födseln.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev