Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vi ska inte vara rädda för att använda lagstiftning”

Publicerad: 12 oktober 2016, 09:49

En lag som definierar vad primärvården ska innehålla och en ny vårdgaranti. Det kan bli verklighet nästa år enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).


Ämnen i artikeln:

Gabriel WikströmGöran Stiernstedt

Läs också kommentar av Distriktsläkarföreningen och Cecilia Widegren (M).

Statsminister Stefan Löfven (S) har gett sin partikamrat Gabriel Wikström i uppdrag att som sjukvårdsminister ta fram en plan för att öka tillgängligheten i vården. Det skriver Gabriel Wikström i ett inlägg på DN debatt.

– Vi ser att tillgängligheten har gått åt fel håll och jag tror att det är ett symtom på bristen på kompetensförsörjning i sjukvården, säger Gabriel Wikström till Dagens Medicin.

En viktig del för att åstadkomma en mer tillgänglig vård är enligt honom att genomföra delar av förslagen i Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”. I debattartikeln skriver han att resurser behöver flyttas från sjukhusvården till primärvården. Och regeringen är beredd att ta till lagstiftning för att åstadkomma detta.

– Vi får inte vara rädda för att använda lagstiftning för att sätta ramarna för primärvården, säger Gabriel Wikström.

Han beskriver en lag som skulle definiera vad primärvården ska innehålla. Genom att utöka primärvårdens uppdrag i lag skulle regeringen kunna tvinga landstingen att föra över mer pengar från sjukhusvård till primärvård.

Regeringen vill också införa patientkontrakt som ska testas i pilotprojekt i några landsting under nästa år.

– Patientkontrakten ska beskriva vilka rättigheter patienterna har och vilka skyldigheter sjukvården har, säger Gabriel Wikström.

Kontrakten ska bland annat kunna innehålla information om ledtider i behandlingen. Men innehållet i kontrakten ska kunna vara olika för olika patientgrupper enligt Gabriel Wikström. Han ger också besked om att regeringen planerar ett förslag till ny vårdgaranti.

– Vi behöver utveckla den nuvarande vårdgarantin, bland annat att så att den omfattar fler yrkesgrupper, säger Gabriel Wikström.

Någon gång under andra halvan av 2017 tror han att regeringen kommer att lägga fram ett förslag till ny vårdgaranti som innefattar tidsgarantier som inte bara handlar om tid till läkarbesök.

Relaterat material

Positivt mottagande för regeringens förslag

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News