Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vi vill försöka föra in sjukvårdspersonalens röster i politiken”

Publicerad: 14 september 2014, 14:59

Hon börjar bli lite hes. Men efter elva dagar som valarbetare är läkaren Anna Hafström långt ifrån trött. Hon hoppas att hon värvat tillräckligt med röster till Vårdpartiet i Skåne.


Istället för att gnälla och klaga bildade sjukvårdspersonal runt om i Skåne Vårdpartiet i Skåne. Det är snart ett år sedan.

– Vi vill försöka föra in sjukvårdspersonalens röster i politiken, säger Anna Hafström, som till vardags är kirurg på öronkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Den senaste veckan har hon dock tagit tjänstledigt för att valarbeta för Vårdpartiet i Skåne.

– Det har varit en riktig kick. Vi har mött ett enormt gensvar på gator och torg. Eftersom vi inte har synts så mycket i debatten och inte haft resurser att göra reklam för oss, så är det många som inte vet att vi finns. Men när de får höra så blir de intresserade, berättar Anna Hafström.

Hon är noga med att inte blanda ihop sina båda roller, som läkare och politiker, så intervjun får inte göras på sjukhusområdet, utan strax utanför.

– Vi är ett seriöst parti och är noga med att vi följer alla regler och gör rätt, säger hon.

Vilken är den viktigaste frågan för partiet?

– Vårdplatser, vårdplatser och vårdplatser. Inte minst inom psykiatri, förlossningsvård, intensivvård och internmedicin.  I dag kan läkare ägna en tredjedel av sin arbetstid för att leta vårdplatser. Så ska det inte vara. Vi vill också se ett ökat samarbete mellan primärvården och slutenvården, säger Anna Hafström.

Hon menar att det i första hand inte handlar om pengar, utan att de pengar som finns inom regionen används fel.

­ ­

– Till byråkrati, konsulter, administration och omorganisationer finns det resurser. Men inte till vården. Det vill vi i Vårdpartiet i Skåne ändra på.

Partiet står blockpolitiskt obundet, med medlemmar som har sympatier åt både höger och vänster. Gemensamt är att de vill lyfta fram sjukvården i politiken i Skåne.

För att få fem mandat i regionfullmäktige behöver partiet 23 000 skånska röster.

– När jag står på stan och pratar med människor så känns det som om det borde gå, men vi får se. Om vi inte kommer in den här gången så finns vi kvar till nästa val och då har vi lärt oss mer om hur vi ska bedriva en valkampanj.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News