torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vill ha större insyn i privata vårdbolag

Publicerad: 9 maj 2017, 12:09

Ilmar Reeplau Foto: Jenny Andersson

Ilmar Reepalu föreslår att huvudmännen ska få större insyn i privata vårdbolag. Till exempel att landstingen får tillgång till journalerna från privata vårdbolag.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenVårdpolitik

Länk till innehåll

Huvudbudskapet när Ilmar Reepalu lämnade sitt slutbetänkande i välfärdsutredningen var att kvalitetskrav inte fungerar för att reglera att skattepengar används rätt i privata välfärdsföretag (se kommentar i videoklippet ovan). I stället håller han fast vid att vinsttak är lösningen för att se till att skattepengarna går till verksamheten. I utredningens delbetänkande i november föreslog han ett vinsttak på 7 procent plus statslåneräntan på operativt kapital för välfärdsbolag som är verksamma i offentligt finansierad välfärd.

Förutom avfärdandet av kvalitetskrav till förmån för vinstbegränsning lägger utredningen fram förslag på hur huvudmännen borde få större insyn i de privata bolag som bedriver välfärd med skattemedel. Utredningen föreslår bland annat att privata sjukvårdsbolag ska bli skyldiga att lämna ut patientjournaler till landstingen.

– Det är för att vi ska ha en väl fungerande vård som är individcentrerad och därför att vi ska kunna bedöma kvalitén i vad den ena eller den andra utföraren har gjort. Huvudmannen som har ansvaret för det här måste se till att man har fått rätt saker för pengarna och se till att det inte tummar på de villkor som gäller för jämlikhet i samhället. Så att vi inte driver en verksamhet som leder mot ökad ojämlikhet i vården, säger Ilmar Reepalu till Dagens Medicin.

Han föreslår också att E-hälsomyndigheten ska få i uppdrag att ta fram en modell för enhetsredovisning så att huvudmännen ska kunna gå in och granska de privata utförarna på enhetsnivå.

– Genom enhetsredovisning ska man kunna se hur resurserna faktiskt används. Att pengarna stannar kvar och används i verksamheten, säger Ilmar Reepalu.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) sade under pressträffen att regeringen innan mandatperiodens slut kommer att lägga fram ett förslag om vinstbegränsning.

Han hävdade att starka lobbygrupper försökt stoppa utredningen.

– Det har funnits försök att tysta de här frågeställningarna. Det här handlar om enorma ekonomiska intressen. Då är det viktigt att politiken kan se till allmänintresset och ser till att de här frågorna får ställas, sade Ardalan Shekarabi.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev