Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Vill satsa på mindre administration

Publicerad: 30 December 2014, 13:06

Foto: Hanna Teleman, Bildbyrån

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) gläds över att nyvalet ställs in. Nu vill han genomföra satsningar på minskad administration för vårdpersonalen i vårbudgeten.


Decemberöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen innebär att det budgetalternativ som har störst stöd i riksdagen ska släppas igenom av de andra partierna. Därmed blir det inget nyval i mars. För 2015 gäller fortfarande alliansens budget som med stöd från Sverigedemokraterna vann över regeringens budget i riksdagen. Men redan i april har regeringen möjlighet att få igenom delar av sin politik i vårpropositionen. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har en tydlig bild av vilka satsningar på sjukvårdsområdet han vill prioritera.

– Det är två saker. Dels handlar det om att genomföra delar av professionsmiljarden för att se till att vårdpersonalen behöver ägna mindre tid åt administration.  Dels handlar det om en satsning på jämlik vård, säger Gabriel Wikström till Dagens Medicin.

Hur stor del av professionsmiljarden som kan genomföras under 2015 kan han inte svara på ännu men han nämner satsningar på IT-stöd och e-hälsa som något han vill prioritera. Han flaggar också för satsningar på ökad bemanning och kompetens.

– Oavsett vilket problem man tittar på i sjukvården så kommer man alltid tillbaka till kompetensförsörjningen, säger Gabriel Wikström.

När det gäller jämlik vård lyfter han fram regeringens förslag om gratis läkemedel för barn och unga under 18 år och satsningen på 400 miljoner kronor extra till förlossningsvården. Men om dessa kommer med i vårpropositionen är ännu osäkert.

– Vi behöver titta på vad som är praktiskt genomförbart och vilka resurser vi har tillgång till, säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Mindre pengar till sjukvården med nya budgeten

Strid om fria barnläkemedel 

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev