Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vill se ett mittenstyre i Uppsala

Publicerad: 10 september 2018, 12:08

Vivianne Macdisi (S).

Foto: Pax Engström Nyström

I Region Uppsala får det rödgröna blocket och Alliansblocket exakt lika många mandat. Nu hoppas det socialdemokratiska regionrådet Vivianne Macdisi hitta ett samarbete över blockgränserna.


Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

Socialdemokraternas och Miljöpartiets tapp och Vänsterpartiets ökning gör att det rödgröna blocket i Uppsala får 31 mandat – exakt lika många som Alliansens partier, där också Moderaterna tappar men övriga partier ökar något. Sverigedemokraterna ökar med 3,8 procentenheter och får därmed nio mandat i fullmäktige.

– Det pågår redan diskussioner, säger Vivianne Macdisi (S). Det här var vi förberedda på. Nu ser vi vad det finns för alternativ för hur en stabil konstellation skulle kunna se ut.

Socialdemokraternas tapp kommenterar Vivianne Macdisi med att det varit en tuff valrörelse. Resultatet i regionens olika delar går nära hur väljarna röstat i kommunvalen, påpekar hon.

– Det kan vara lokala frågor som har avgjort snarare än frågor på regionnivå. Utifrån våra förutsättningar är jag glad att vi ändå är det i särklass största partiet, säger hon.

Hennes och regionrådskollegan Börje Wennbergs (S) ambition nu är att hitta en politisk lösning som kan ge stabilitet, och där man inte riskerar att spelas ut av Sverigedemokraterna, berättar hon.

– Ett mittenstyre tycker jag är det mest attraktiva. Jag är helt övertygad om att väljarna och våra verksamheter i regionen skulle uppskatta en lösning där vi bryter blockpolitiken, eftersom det skulle ge stabilitet över tid.

Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna, är inte lika övertygad om det fantastiska med ett blocköverskridande samarbete, även om även han tror att det nog kan vara det bästa alternativet för regionen.

– Vi allianspartier har det största organiserade samarbetet, säger han. Vi har diskuterat hur vi kan maximera vårt gemensamma inflytande, och ett blocköverskridande samarbete är det som vi tror kan ge bäst stabilitet. Men man måste ju hitta en samarbetspartner.

Ett annat alternativ ser han kan vara att allianspartierna styr i minoritet.

Kan ni tänka er att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Vi har inga sådana planer.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev