lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vill se myndighet för etikprövning

Publicerad: 23 november 2017, 10:55

Helene Hellmark Knutsson och Paolo Macchiarini. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Oskar Kullander/Bildbyrån

I kölvattnet av Macchiariniskandalen har regeringen i dag fattat beslut om en ny etikprövningsmyndighet som ska starta sitt arbete den 1 januari 2019.

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Den nya etikprövningsmyndigheten som regeringen i dag lämnar en proposition om ska ersätta de sex regionala etikprövningsnämnderna som finns i dag.

– Det fanns indikationer på att det byggdes upp olika rutiner vid de regionala nämnderna. Fördelen är att vi nu får likvärdiga bedömningar av etikprövningar i hela landet och att det dessutom går att undvika jävssituationer genom att placera utredningarna vid en nämnd där det kanske inte finns personkopplingar mellan forskaren och personer i styrelsen, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till Dagens Nyheter.

Regeringen har tidigare aviserat att en ny etikprövningsmyndighet skulle vara på plats redan den 1 juli 2018 men nu blir det alltså ett halvår senare. Den nya myndigheten ska vara geografiskt uppdelad i sex regioner med säte i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Varje region ska ha avdelningar som självständigt beslutar i ärenden.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Etikprövning föreslås samlas i en myndighet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev