Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vinstbegränsningar på intåg med välfärdsutredningen

Publicerad: 5 mars 2015, 06:45

Regeringen tillsätter i dag den utlovade utredningen om vinstbegränsningar i välfärden, och ledorden från civilminister Ardalan Shekarabi (S) är kvalitet och mångfald. Utredningen kommer att ledas av Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVälfärdsutredningen

– Det handlar om att reglera så att vi får högsta möjliga kvalitet i den offentliga välfärden, att vi får likvärdighet och garanterar mångfald och valfrihet, säger Ardalan Shekarabi.

På torsdagens regeringssammanträde tas beslutet om utredningen som är ett resultat av en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som träffades i samband med regeringsbildningen i höstas.

Utredningen kommer att omfatta stora delar av den offentliga välfärden: sjukvård, skola, omsorg, sociala vårdinsatser och i viss mån även privata flyktingsboende. Shekarabi säger att avsikten är få fram långsiktiga regelverk och villkor för både brukare och aktörer.

TT: Tror du att många privata aktörer kommer att försvinna?

– Jag har sagt det förut och det är nog värt att säga en gång till, de seriösa aktörerna har inget att vara rädda för, säger han och tillägger:

– Tvärtom, vårt arbete går ut på att stärka mångfalden, och öka förutsättningarna för den idéburna sektorn.

Valet av Ilmar Reepalu motiveras med hans gedigna erfarenhet av kommunal verksamhet och hans deadline blir november 2016.

Redan nu har det talats om att de förslag, som den ännu inte påbörjade utredningen kommer att lämna, får svårt att gå igenom i riksdagen. En av de mest kritiska är Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

”Hundratusentals människor har helt frivilligt valt fristående skolor, vårdcentraler och äldreboenden. Alla dessa välfärdsverksamheter som levererar kvalitet och nöjda patienter är nu under hot bara för att de inte har en driftsform som Stefan Löfven gillar. Det är så man baxnar”, säger hon i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev