Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vinstintresse valets hetaste sjukvårdsfråga

Publicerad: 1 december 2005, 09:11

RIKSSTÄMMAN. Om sjukvården ska få drivas med vinst eller inte är den tydligaste stridsfrågan mellan den borgerliga alliansen och de röd-gröna partierna. Det visade den debatt mellan partiernas främsta sjukvårdspolitiker som hölls på Riksstämmans första dag.


De borgerliga partierna riktade skarp kritik mot att Sverige ännu inte har något nationellt husläkarsystem och Erik Ullenhag (fp) menade att socialdemokraterna och vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) har mycket att lära av Norge.

En nationell cancerplan och alternativa driftsformer i vården var andra punkter på den borgerliga önskelistan.

- Släpp fram entreprenörerna i sjukvården utan en massa usch och fy, sade Kenneth Johansson (c).

Moderaternas Kristina Axén Olin, borgarråd i Stockholm, sade sig vilja ge 10,7 miljarder kronor mer till sjukvården än socialdemokraterna.

Alla partier var i princip överens om att sjukvårdens resurser behöver förstärkas, utom miljöpartiets talesman i sjukvårdspolitiska frågor, Jan Lindholm, som ansåg att det egentligen är viktigare att satsa pengar på den förebyggande vården än att vänta tills människor blir sjuka.

- Men det kan betyda att vi satsar betydligt mer än 10 procent av BNP, sade han.

Ingen enighet om psykiatrin  Ylva Johanssons programförklaring inför valåret 2006 var en satsning på kvalitet och likvärdig vård i hela landet. Hon vill se ökade resurser till kvalitetsregister där vården kan jämföra resultat. Hon hoppas också att de nya riktlinjer för cancervård och psykiatri som Socialstyrelsen arbetar med ska bidra till jämnare och högre kvalitet i sjukvården.

Ylva Johansson betonade också behovet av gemensamma IT-lösningar och mer resurser till äldrevården, medan hon sade nej till marknadslösningar.

Hon påpekade att sjukvården tvingas ändra sina prioriteringar och förändra sitt sätt att arbeta för att klara den nationella vårdgarantin, som infördes den 1 november.

- Verksamhetsdriven vård, det vill säga att personalen själv får vara med och bestämma över sin arbetsplats, är viktig när förändringar ska genomföras, sade Ylva Johansson.

Några gemensamma lösningar inom de båda politiska blocken kring hur problemen inom den psykiatriska vården ska lösas fanns inte. Både Ingrid Burman (v) och Maria Larsson (kd) pläderade för att rättspsykiatrin ska skiljas från den övriga psykiatrin, medan Ylva Johansson och Erik Ullenhag ville satsa mer på psykiatri inom primärvården.

Beslut om specialiteter före jul  Maria Larsson, kristdemokraternas talesman i sjukvårdsfrågor, ville dessutom införa en ny nationell garanti, en så kallad "tak-över-huvudet-garanti" för alla hemlösa.

Efter debatten fick Läkaresällskapets ordförande Olle Stendahl möjlighet att ställa frågor. Han var då kritisk till att forskning inte nämndes tillräckligt ofta i debatten, se även sidan 3, och berättade att flera läkare som skulle ha deltagit i symposier under Riksstämman inte ens hade fått ledigt från sitt ordinarie jobb för att delta i redovisningen av sitt vetenskapliga arbete.

Han efterlyste också regeringens beslut angående specialitetsutredningen och fick till svar av Ylva Johansson att ett beslut kommer att tas av regeringen före jul.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev