fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vinsttak på tio procent förstatligar välfärdssektorn”

Publicerad: 13 september 2016, 06:44

Att begränsa vinstnivån i välfärdsbolag till max tio procent skulle i praktiken innebära ett förstatligande av välfärdssektorn. Det skriver Joachim Landström, lektor i företagsekonomi, som skrivit två rapporter till Ilmar Reepalus utredning, på DN Debatt.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVinster i välfärdenVälfärdsutredningen

Socialdemokraten Ilmar Reepalu har sedan i mars 2015 utrett vinster i välfärden på regeringens uppdrag. För en dryg vecka sedan uppgav han i SVT:s Agenda att han kommer att föreslå ett vinsttak på under tio procent av investerat kapital plus inflation.

Detta vore mycket skadligt för Sverige, skriver Joachim Landström, som menar att Reepalu i sina uttalanden har gått emot den underliggande analysmodellen. Joachim Landström har analyserat hur välfärdsföretagens vinster skulle kunna regleras för att garantera att överskott som regel återförs till verksamheten. Han uppger att han inte i någon av sina utredningar har tagit ställning till om det bör finnas ett vinsttak eller hur stort det borde vara. Men han menar att ett vinsttak på under tio procent i praktiken skulle innebära ett förstatligande av välfärdssektorn.

Privata företagare skapar innovation, tillväxt och välfärd, och ett förstatligande vore inte heller i linje med välfärdsutredningens mångfaldssyfte, skriver Landström.

Relaterat material

Reepalu föreslår under tio procent i vinst

Löfven vill begränsa vinster i välfärden

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev