torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

Publicerad: 5 mars 2015, 11:20

I direktiven till vinstutredningen går regeringen till en ny attack mot tvångs-Lov.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVinster i välfärdenVälfärdsutredningen

Utredaren, förra kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), får i uppdrag att komma med förslag om hur lagen kan ändras så att landstingen inte längre ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården. Detta utan att patienternas möjlighet att välja utförare i den öppna vården försvinner.

Delutredningen om det för landstingen obligatoriska vårdvalet och ändringen av hälso- och sjukvårdlagen ska ske med expressfart. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) begär att den ska vara klar senast den 1 november 2015, medan övriga utredningen får ytterligare ett år på sig.

Regeringen har tidigare försökt avskaffa tvångs-Lov, men blev tvungen att ta tillbaka den propositionen. Återstår att se vilka nya argument som civilministern kan få fram för att övertyga något oppositionsparti om varför tvånget ska tas bort.

I direktiven upprepar regeringen att vårdvalet i primärvården kan ses som en inskränkning av den kommunala självstyrelsen. Detta eftersom huvudmännen hindras att utforma och utveckla egna modeller för en bra primärvård.

Direktiven till utredningen om vinster i välfärden kom på torsdagen. På sjukvårdens område följer de i stor utsträckning den överenskommelse som i början av oktober träffades med Vänsterpartiet. Utredaren ska bland annat ta upp hur aktiebolag med vinstutdelningsbegränsningar, SVB-bolag, och ideella organisationer kan används inom välfärden.

Relaterat material

Även missbruksvård ska vinstbegränsas

Varnar för DDR-vård

Tvekande svar om tvångs-Lov

Tvångs-Lov blir kvar

Tvångs-Lov återkallas och återkommer

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

Riksdagen kan hejda Lov-stoppet

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev