lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Wikström vill få oss att äta bättre

Publicerad: 6 maj 2016, 12:21

Gabriel Wikström (S).

Foto: Isabelle Beckman

Regeringen, med folkhälsominister Gabriel Wikström (S), vill få oss att äta bättre och motionera mer för att hejda ökningen av övervikt och fetma.


– Det är en enorm utmaning vi står inför, säger Wikström till TT.

Han ger nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag på hälsofrämjande åtgärder relaterade till matvanor och fysisk aktivitet. Det kan till exempel handla om nya riktlinjer, lagändringar och ekonomiska satsningar. För detta får myndigheterna dela på 4,4 miljoner kronor 2016.

– Både fetma och övervikt och stillasittande ökar, och prognoserna ser inte ljusa ut de närmaste åren. Vi måste göra mer, det här kommer annars innebära ett enormt lidande för enskilda individer men också enorma samhällskostnader, säger Gabriel Wikström.

Folkhälsoministern är även bekymrad över "tydliga socioekonomiska skillnader" när det gäller mat och motion, där högutbildade både äter bättre och rör på sig mer än lågutbildade.

– Det här riskerar att vidga klyftorna när det gäller hälsa i befolkningen.

Myndigheterna ska bland annat undersöka möjligheterna att få livsmedelsföretagen att på frivillig väg minska mängden socker och salt i maten.

– Det är inte bara staten som behöver engagera sig, utan det behöver man göra från hela samhällets sida, säger Wikström, som själv både styrketränar och "joggar en del".

– Men samtidigt ser jag att min vardagsmotion har blivit kraftigt försämrad, inte minst sedan jag blev minister. Som minister sitter man i väldigt många långa möten, man fraktas runt i bilar... Det är inte alltid som det blir så många steg i vardagen.

Myndigheternas förslag ska redovisas senast i april nästa år.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev