Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Wikström vill förbjuda privatisering av sjukhus

Publicerad: 23 augusti 2016, 05:47

NY VERSION. All verksamhet som var en del av ett universitetssjukhus 2007 ska återföras. Det föreslår regeringen och Vänsterpartiet.


Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Den nya stopplagen som ska träda i kraft den 1 juli 2017 ska innebära ett förbud mot privatisering av universitetssjukhus.

– Det här handlar om att värna den högspecialiserade vården som bedrivs på universitetssjukhusen. Universitetssjukvården är ett tydligt nationellt intresse, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Förutom ett stopp för framtida upphandlingar innebär regeringens och Vänsterpartiets förslag också att all verksamhet som bedrevs vid universitetssjukhus 2007 ska återföras dit. Nuvarande avtal med verksamheter som avknoppats från universitetssjukhus får förlängas i max fyra år. Sedan ska verksamheten åter bli en del av det universitetssjukhus den tidigare tillhörde.

– Vi vill inte att verksamheten ska styckas upp. Det är viktigt med en sammanhållen offentligt driven högspecialiserad vård, säger Gabriel Wikström (S).

Förslaget om förbud mot avknoppning och att verksamhet ska återtas får skarp kritik från oppositionen.

– Att hålla fast vid hur något har varit och säga att det alltid ska fortsätta att vara på det sättet är ingen bra idé. Att till exempel säga att allt som har bedrivits i slutenvård ska fortsätta att bedrivas i slutenvård, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Förslaget om stopp för försäljning av universitetssjukhus får ett svalt mottagande från oppositionen.

– En sådan lag är onödig. Jag ser inte att det är nära förestående med upphandling av något universitetssjukhus, säger Emma Henriksson.

Gabriel Wikström har kritiserat planerna i Stockholm på att upphandla ännu ett akutsjukhus. Men den nya lagen innebär inget hinder för Stockholm att fortsätta att planera för att upphandla driften av Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus eller Södersjukhuset.

– Jag ser det här som att regeringen har gett upp tanken på att stoppa upphandlingen av vanliga akutsjukhus. Vi kommer att gå vidare med våra planer på upphandling av ytterligare ett akutsjukhus, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

I samband med förslaget om universitetssjukhusen lägger regeringen och Vänsterpartiet också fram ett förslag om privata sjukvårdsförsäkringar. Lagförslaget innebär att offentligt finansierad vård som tar emot patienter med privata sjukvårdsförsäkringar ska garantera att de patienter som har störst vårdbehov får företräde.

– Det finns en gråzon i lagen i dag. Vi vill skärpa lagstiftningen och göra ett förtydligande. Bakgrunden är att vi är på väg att få två parallella system där det går att köpa sig förbi i vårdköerna. Det här handlar om att säkra tillgången till en jämlik vård, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Även detta lagförslag avfärdas av oppositionen som onödigt.

– Det är självklart att de med störst behov ska få vård först. Den lagstiftningen finns redan, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Relaterat material

Ännu ett akutsjukhus ska upphandlas

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev