Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ytterligare en utredning om forskningstillsyn

Publicerad: 15 februari 2016, 14:37

Efter avslöjandena om Paolo Macchiarinis forskning tillsätter nu regeringen en utredning om tillsyn i gränslandet mellan sjukvård och forskning.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Redan i oktober tillsatte regeringen en utredning om ”organisation för utredningar om oredlighet i forskning”. Utredningen ska senast i november i år presentera förslag om hur granskningen av forskningsfusk kan bli bättre. Men detta är alltså inte tillräckligt för regeringen som nu tillsätter ytterligare en utredning om forskningsetik och tillsyn, skriver Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är uppmärksamheten kring kirurgen Paolo Macchiarini och avslöjandena om brister i forskningen som legat till grund för hans operationer med luftstrupar av plast.

– För mig är det viktigt att nu förebygga att det här inte kan hända igen, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), till Svenska Dagbladet.

Enligt Klas-Herman Lundgren, politiskt sakkunnig hos Helene Hellmark Knutsson kommer den nya utredningen att fokusera på etiska riktlinjer för klinisk forskning.

– Det kommer att handla om klinisk forskning och nya behandlingsmetoder och vilka krav som ska ställas för att inga patienter ska komma till skada, säger Klas-Herman Lundgren till Dagens Medicin.

Utredningen ska kretsa kring att tydliggöra gränslandet mellan vård och forskning. Målet är att det ska bli tydligare vem som ansvarar för tillsynen så att ingenting faller mellan stolarna i gränsdragningen mellan universitet och universitetssjukhus.

Den nya utredningen ska tillsättas inom några veckor och vara klar i mars 2017. Vem som blir utredare är ännu inte klart.

Relaterat material

Här är listan över alla utredningar

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev