Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ytterligare sju miljarder till vård och vaccin

Publicerad: 6 april 2021, 06:32

Socialminister Lena Hallengren (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) presenterar förslag ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin.

Foto: Marko Säävälä/TT

NY VERSION Regeringen vill satsa ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin. Pengarna ska gå till främst covidvård, uppskjuten vård och vaccin.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Lena Hallengren

De olika förslagen uppgår till sammanlagt nästan sju miljarder kronor och finns med i en extra ändringsbudget och i vårändringsbudgeten för 2021.

– Vi har varit tydliga från början. När det handlar om att vårda, minska smittspridning eller vaccinera så får inte pengar stå i vägen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regionerna får två miljarder kronor ytterligare för vård av covidpatienter och för att klara av den ordinarie vård som skjutits upp på grund av pandemin. Sedan tidigare har regionerna utlovats fyra miljarder till det ändamålet för 2021. De nya pengarna ska fördelas på samma sätt mellan regionerna som tidigare.

Regeringen vill också fylla på medlen till testning och smittspårning. Riksdagen har sedan tidigare klubbat 8,9 miljarder kronor för det. Nu föreslås att ytterligare 1,65 miljarder avsätts.

Regeringen föreslår även 1,7 miljarder till inköp av vaccin och till vaccinationsarbetet, utöver de 6,8 miljarder som redan avsatts för 2021.

Stöd till sjuka

Samtidigt vill regeringen förlänga flera stöd till enskilda som ingår i riskgrupper eller blivit sjuka, till 30 juni 2021. Förlängningarna kopplas också till vaccinmålet.

– Det vill säga de här stöden kommer att förlängas så länge som vaccinationsmålet inte är uppnått, säger biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP).

Till exempel förlängs ersättningen för karensavdraget i sjukförsäkringen, samt ersättningen till egenföretagare för deras 14 första karensdagar.

– Du ska inte behöva tveka om att stanna hemma om du blir sjuk, säger Lindhagen.

Fram till åtminstone sista juni kommer det inte heller att krävas läkarintyg under de första 14 dagarna vid sjukdom.

Förlängt undantag

Möjligheten till ersättning för vissa riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper som behöver stanna hemma för att undvika smitta förlängs också. Liksom viss tillfällig föräldrapenning när skola eller förskola stänger på grund av pandemin.

De som drabbats av inställd vård eller rehabilitering på grund av pandemin och är sjukskrivna, får förlängt undantag från vissa krav för sjukpennning.

Det handlar om att det ska prövas om den sjukskrivne kan ha annat ”normalt förekommande arbete” efter 180 dagar och efter 365 dagar. Undantaget från de prövningarna förlängs till 31 december 2021.

Peter Wallberg/TT
Jens Bornemann/TT

Nya budgetförslag

Vård och smittskydd 

Mer pengar för covidvård och uppskjuten vård: 2 miljarder (mdr)

Mer pengar till testning och smittspårning: 1,65 mdr

Mer pengar till vaccininköp: 1 mdr

Pengar till vaccinationsarbetet: 0,7 mdr

Övrigt: 0,24 mdr

Summa: 5,59 mdr

 

Stöd till enskilda

Ersättning för karensavdrag förlängs: 0,6 mdr

Undantag i sjukpenningen på grund av uppskjuten vård förlängs: 0,33 mdr

Ersättning till riskgrupper förlängs: 0,1 mdr

Läkarintygsfri tid till dag 14 förlängs: 0,1 mdr

Förlängning av stöd till egenföretagare vid sjukdom: 0,15

Summa: 1,28 mdr

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev