fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Biomedicinska analytiker tog över läkares jobb med remissvar

Publicerad: 9 januari 2023, 05:00

Jagoda Svensson är en av åtta biomedicinska analytiker på Centrallasarettets avdelning för klinisk fysiologi som numera formulerar och signerar svarsutlåtande.

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Svarsutlåtande och slutsignering är traditionellt en uppgift för läkare. Men via ett program för kompetensväxling på Centrallasarettet i Växjö kan i stället biomedicinska analytiker göra jobbet – och frigöra läkartid.

Ämnen i artikeln:

Centrallasarettet VäxjöRegion KronobergKompetensväxlingToppnyheterToppnyheter Hjärta-kärlToppnyheter Arbetsliv

Jonas Desai

jonas.desai@dagensmedicin.se


Arbetet tog sin början redan 2016 efter en längre tids bekymmer att bemanna på läkarsidan. Det, i kombination med en stark vilja från avdelningens biomedicinska analytiker, BMA,  att kompetensutveckla sig, gjorde att enheten såg en möjlighet att ändra arbetssättet och i förlängningen spara läkartid och bidra till snabbare svar.

– Vi började jobba med den här frågan och förstod snabbt att långtids-EKG var en lämplig metod att börja med. BMA fick fördjupad utbildning i EKG och kunde därmed börja formulera och så småningom signera svar, säger Elisabet Hresan, som nyligen klev av som chef på Centrallasarettets avdelning för klinisk fysiologi. 

Projektet för kompetensväxling i Växjö är inte unikt – det finns andra modeller på andra kliniska fysiologiska avdelningar i landet – men enligt Elisabet Hresan har olika sjukhus kommit olika långt.

I Växjö bestämde man sig tidigt för att BMA skulle ta hand om hela kedjan, med alltså både formulering och slutsignering av svarsutlåtande till remitterande läkare. 

– Våra läkare var positiva och såg att BMA verkligen kan göra det här. Det är mycket viktigt att man gör ett sånt här förbättringsarbete i samråd med ansvariga läkare, eftersom svarsutlåtande traditionellt är en läkaruppgift, säger Elisabet Hresan.  

Sedan 2016 har avdelningens biomedicinska analytiker fått handledning av läkare, gjort litteraturstudier och gått olika kurser. 

Det har mynnat ut i att åtta biomedicinska analytiker skriver och signerar patientsvar. En av dessa är Jagoda Svensson, som anmälde sig som intresserad så fort idén kom på tal. Det var en chans att utvecklas och samtidigt få upp lönen, säger hon.

– Det är ändå ett ansvar man tar som BMA och det är inte alla som vill ta det. Här står du inte bara för ett svarsförslag utan hela kedjan, att skriva, göra slutbedömning och signera ut. Men tack vare att vi har ett så bra samarbete med våra läkare så har det här funkat så bra, säger Jagoda Svensson.  

Hon skriver och signerar svar på långtids-EKG och har nyligen tagit körkort i att skriva svar på alla normala ultraljud på hjärtat. Nästa steg är att komma i gång med svar på ultraljud på viss patologi.

Utöver själva kompetenshöjningen har arbetssättet gett mycket i form av mer stimulans, ett större ansvar och ett roligare arbete, säger Jagoda Svensson.

– Det har även ökat kompetensen på hela avdelningen, för nu kan ju mina kolleger komma och fråga mig om långtids-EKG och vice versa. Dessutom blir hela det biomedicinska utbildningsprogrammet mer attraktivt av att de här karriärmöjligheterna finns, säger Jagoda Svensson. 

Kompetensväxlingen har genererat högre lön, säger hon, utan att specificera påslaget. Arbetsbelastningen som det nya ansvaret innebär väger lätt i jämförelse med de erfarenheter man får, tycker hon.

– Förut gjorde jag analysen och sedan granskade och signerade läkaren. Det blev nästan dubbelarbete. Jag tycker att vi sparar tid med det här arbetssättet, och att vi kan leverera patientsvar snabbare när vi har biomedicinska analytiker som svarar ut på långtids-EKG. 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev