söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

”Child check” införs på vuxenakuter

Publicerad: 9 december 2021, 11:20

Akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund permanentar screeningmetoden Child check. Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

När ”Child check” infördes på akuten vid Skånes universitetssjukhus i Lund trefaldigades sjukhusets orosanmälningar kring barn.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion SkåneBarnsjukdomarAkutsjukvård

MK


Via screeningmetoden Child check kan vårdpersonal fånga upp barn som far illa i hemmet.

Sedan i januari 2020 har den testas på vuxenakuten på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund. Resultatet blev att mottagningen under 2020 gjorde tre gånger fler orosanmälningar till socialtjänsten, jämfört med tidigare år.

Nu har man på sjukhuset beslutat att metoden framöver ska användas både på vuxenakuten i Lund och den i Malmö. 

Akutmottagningarna blir därmed först i landet med att permanenta Child check som screening, skriver Sus i ett pressmeddelande.

Metoden, som först utvecklades i Nederländerna och är spridd i världen, innebär att alla vuxna som söker vård på akuten får frågan om de har barn under 18 år. Om svaret är ja, används en checklista.

Om den vuxna bedöms ha någon av tre riskfaktorer, som våld i nära relationer, förgiftning eller missbruk eller svår psykisk ohälsa – ska vårdpersonal rutinmässigt informera socialtjänsten om dessa förhållanden, enligt sjukhuset.

Läs också: Barnläkarföreningen kritisk till skakvåldsrapport 

– Tidigare pratade vi inte lika öppet om orosanmälningar. Nu har vi utbildat alla i Child check som har blivit ett hjälpmedel i det dagliga arbetet. Vi brukar prata om att vi hellre anmäler en gång för mycket än för lite. I de här situationerna måste vi våga stå upp för barnens bästa, säger Åse Bylinder, sjuksköterska på akutmottagningen i Lund, i pressmeddelandet.

Louise Laurell, överläkare inom barn- och ungdomsmedicin och medicinskt ansvarig inom barnskyddsteamet på Sus, har nyligen fått 400 000 kronor av Brå, Brottsförebyggande rådet, för att utvärdera Child check vetenskapligt.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev