fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

De vill bli först i landet med ett seniorhälsovårdsprogram

Publicerad: 7 december 2022, 12:00

Region Västmanland vill bli först med ett seniorhälsovårdsprogram.

Foto: Pia Nordlander

Som första region i Sverige vill Västmanland införa ett seniorhälsovårdsprogram och stärka vården för äldre. Programmet kommer att utformas under nästa år och hämta inspiration från barnhälsovårdsprogrammet. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgRegion VästmanlandPrimärvårdToppnyheter

Jonas Desai

jonas.desai@dagensmedicin.se


Ambitionen är att Västmanland ska bli första svenska region att införa ett seniorhälsovårdsprogram. Enligt Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistvård och digitalisering, ska programmet utformas under nästa år, för vilket man avsatt två miljoner kronor. 

Inspiration hämtas från det svenska barnhälsovårdsprogrammet, som går ut på att främja hälsa och utveckling, förebygga ohälsa och tidigt identifiera och initiera åtgärder vid hälsoproblem.

– Det som vi har varit intresserade av politiskt är att stärka den medicinska kvaliteten inom äldrevården och att arbeta mer strukturerat och mer uppströms. Och då behöver vi först hitta vilka insatser vi skulle kunna sätta in tidigare. Det är vad första året kommer handla om, säger Malin Gabrielsson.

Förslaget presenterades inom ramen för den budget som presenterats av regionens politiska styre bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Läs också: ”Tordes inte gå ut för att man behövde kissa så ofta” – studie fångar äldres perspektiv vid polyfarmaci

Än så länge finns inget konkret innehåll. Någon tidsplan för programmet finns inte och inte heller någon uppskattning för vad ett seniorhälsovårdsprogram kan komma att kosta. 

Ambitionen med programmet, som ska utformas i samarbete med vårdcentralerna, är att det första steget ska se likadant ut för alla vårdtagare, precis som barnhälsovårdsprogrammet, säger Malin Gabrielsson.

– Sedan utifrån vilka behov som respektive person har så blir det olika vägar framåt. En del av de här sakerna görs ju naturligtvis inom primärvården så det handlar ju om att göra det på ett mer strukturerat sätt. 

Ett seniorhälsovårdsprogram har enligt Malin Gabrielsson efterfrågats länge. 

– Och det är så klart roligt att börja jobba mer strukturerat och det hoppas jag stärker stoltheten och engagemanget hos våra medarbetare, säger hon. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

 

2023-10-11

Symtomskattning till äldre är första åtgärden!

Det handlar om att satsa på det friska för att orka vilja bo kvar i det egna boendet med eller utan äldreomsorg.

Steg 1

Gör en enkel symtomskattning som ställs mot aktuell läkemedelslista. 

Ni får en sammanställning som visar hur många som behöver en förbättring av sin behandling. Självklart är patientens integritet skyddad,

Steg 2

De som bedöms behöva en läkemedelsgenomgång med specialistapotekare erbjuder ni en genomgång med skriftligt svar direkt till personen i fråga och/eller till er. Personen själv tar med det skriftliga svaret till sin vårdkontakt. Om den skickas enbart till vården glöms den lätt av.  En kunnig patient underlättar ofta.

Apotekare med kunskap

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev