Vårdutveckling
”Det här är ett pris till interprofessionellt samarbete”
Publicerad: 16 februari 2021, 14:00
Sofia Hagel, chefsfysioterapeut vid Skånes universitetssjukhus är en av två som får ta emot Fysioterapeuternas kvalitetspris. Foto: Region Skåne
Hej Sofia Hagel, chefsfysioterapeut vid Skånes universitetssjukhus. Fysioterapiverksamheten och Fysioterapeutprogrammet vid Lunds universitet får Fysioterapeuternas kvalitetspris 2021.
Ni har tagit fram en digital utbildning om behandling av patienter med Covid-19. Hur fick ni idén?
– Vi såg ett behov att skaffa oss kunskap om sjukdomen och anade att det skulle kunna finnas ett rehabiliteringsbehov inom sjukhusen och i kommunen. Vi kontaktade utbildningen och programdirektör Anne Sundén som också hade tänkt i de här banorna. De såg också nyttan av att bjuda in studenter som är i slutet av utbildningen.
Hur ser utbildningen ut?
– Grundtanken var tre kortare föreläsningar. En om andningsfysiologi, en mer inriktad på covidmobilisering och en om rehabilitering, trodde vi. Sedan har det här vuxit och utvecklats. Arbetsterapeuterna kom tidigt med för att belysa vikten av det tvärprofessionella arbetet. Vi har det tionde seminariet den här veckan och vi tänker försöka fortsätta.
Vad har deltagarna fått med sig?
– Det har bidragit till ökad kunskap kring covid i regionen, både inom sjukhusvård, primärvård och i kommunerna. Det har också lett till en kontaktyta mellan fysioterapeuter och arbetsterapeuter i olika verksamheter. Det här har blivit ett forum där kunskap överförs.
Hur överraskade blev ni över priset?
– Otroligt överraskade, hdrade, glada och rörda. Vi känner samtidigt att det är baserat på många personers insatser. Det här är ett pris till interprofessionellt samarbete och alla som bidragit genom att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.
Hur ska ni använda prissumman på 25000 kronor?
– Den spontana tanken var att ta in en föreläsare som kostar. Vi vill också på något sätt tacka de verksamheter som bidragit med kunskap i serien.
Motivering
Den interprofessionella utbildningsinsatsen har lett till ett förbättrat samarbete mellan olika vårdnivåer och specialiteter vilket lett till ökad kunskap, förståelse och bättre vård för den enskilde patienten. Det har lett till en bättre insikt i olika professioners arbete och bidragit till ödmjukhet och kortare kontaktvägar.