Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Forskare efterlyser primärvårdsregister

Publicerad: 3 september 2021, 09:11

Naimi Johansson vill ha ett primärvårdsregister för att kunna göra bättre regionala jämförelser.

Foto: Elin Abelson

Det saknas data för att kunna förklara regionala skillnader i vårdkonsumtion. Därför vill forskaren Naimi Johansson se ett nationellt primärvårdsregister.

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdÖrebro universitetRegion GotlandVästra GötalandsregionenRegion Stockholm

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


I rapporten som presenterades vid ett webbinarium konstaterar Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Örebro att en del av de regionala skillnaderna i antalet besök i den öppna specialistvården och i primärvården kan förklaras av tillgång och socioekonomiska faktorer. Men det räcker inte för att förklara varför det skiljer 19 procent i sjukvårdskostnader per capita mellan Region Gotland och Västra Götalandsregionen under åren 2014–2019. 

Rapporten tar också upp antalet läkarbesök i den öppna specialistvården och i primärvården. Stockholm sticker ut med flest besök per capita under mätperioden. 

Läs också: ”Läkekonstens orm biter sig själv i svansen”

Naimi Johanson konstaterar att det är svårt att analysera vad skillnaderna beror på, eftersom det saknas data. Hon efterlyser ett nationellt primärvårdsregister på individnivå och vill samtidigt låta Patientregistret omfatta fler professioner än läkare. 


Då skulle det gå att mäta invånarnas sjuklighet och jämföra mellan regionerna.

Rapporten Vad kan förklara regionala skillnader i svensk hälso- och sjukvård? är del av Studieförbundet Näringsliv och Samhälles projekt Vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering. Totalt planeras tio rapporter.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev