Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Förslag: 100 vårdplatser bort från nya lasarettet i Växjö

Publicerad: 14 oktober 2021, 13:46

Enligt ett konsultförslag ska 100 vårdplatser bort på det nya lasarettet i Växjö.

Foto: Getty Images

Hundra färre vårdplatser och digitala möten, det är lösningen för det planerade nya lasarettet i Växjö, anser konsultbolaget Sirona.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAkutsjukvårdCentrallasarettet Växjö

En konsultfirma som anlitats av Region Kronoberg, har föreslagit hundra färre vårdplatser på det planerade nya lasarettet i Växjö. Det var Sveriges radio P4 Kronoberg först med att rapportera.

Läs även: Ökad dödlighet är kopplat till hårt belastade akuter 

Växjö kommunfullmäktige ska fatta beslut i december 2021 om detaljplanen i Räppe där akutsjukhuset planeras byggas och det slutliga beslutet om att investera i det nya lasarettet ska fattas under våren 2022.

Förslaget oroar både personal och fackförbund. I stället för fler vårdplatser föreslås att vården ska bedrivas från primärvården – dessutom tycker konsultbyrån Sirona att fysiska möten ska ersättas med digitala.

”Just nu pågår ett intensivt arbete att utreda förutsättningarna för framtidens sjukvård i Region Kronoberg. Ett konsultbolag har i sitt utredningsförslag bland annat föreslagit att minska med 100 vårdplatser 2030. Många av dessa antaganden baseras på en effektivisering av den nära vården och bygger på att utveckla den digitala vården samt att utveckla samarbetet med den kommunala vården.”, skriver Johan Danielsson, ordförande för Kronobergs läns läkarförening, KLL, i ett mejl till Dagens Medicin.

Det finns en stor oro bland läkarna för hur framtidens sjukhusvård ska bedrivas med så få vårdplatser.

”Att bygga ett nytt sjukhus är en stor utmaning och KLL anser att det är av stor vikt att det i Regionens ekonomi råder balans mellan kostnader för lokaler, sjukvårdskostnader samt möjlighet för bra arbetsvillkor för att lyckas attrahera och behålla personal. Vi ser positivt på utvecklingen av den nära vården som här kallas ”Närmare Kronobergaren”.”, skriver Johan Danielsson. 

Läkarföreningen menar att huvudsyftet bör vara att skapa sjukvård av bättre kvalitet med kontinuitet och tillgänglighet för medborgarna.

I dag är omkring 50 procent av distriktsläkartjänsterna inom I Region Kronobergs primärvård vakanta.

”Arbetsmiljön är ofta bristfällig och stor vikt bör läggas på möjligheten att påverka sin arbetssituation. Vi anser att en viktig del för att komma vidare är fast läkarkontakt med listningstak. Den stora personalbristen är en stor utmaning där fokus på medarbetarperspektivet är viktigt för att lyckas i regionens strävan att bli hyroberoende.”, fortsätter Johan Danielsson i mejlet. 

 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Nellie Pilsetnek

Reporter

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev