Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutveckling

Fotboll och Gud ska locka till vaccination

Publicerad: 10 september 2021, 14:35

Malmö FF och den syrisk-ortodoxa kyrkan är två grepp som Region Skåne och Region Stockholm hoppas ska leda till ökad vaccineringstäckning.

Foto: Anders Wiklund / Janerik Henriksson / TT

Malmö och Södertälje sticker ut i kreativa lösningar för att nå ut med möjligheten att vaccinera sig mot covid-19.

Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinVaccin

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Sverige har haft utmaningar med att nå ut med information om vaccinet och göra det tillgängligt i socioekonomiskt utsatta områden. Nu kraftsamlar två städer, oberoende av varandra för att nå ut. Malmö genom fotboll och Södertälje genom den syrisk-ortodoxa kyrkan. 

Läs mer: Så tycker regionledningarna om vaccinationskrav för vårdpersonal

Malmö

Ta en dos vaccin innan matchen mellan Malmö FF och Norrköping, den möjligheten erbjuds inför lördagens match på Stadion. Ett vaccinationsteam från Skånes universitetssjukhus kommer utföra vaccinationerna mellan 13.30 och 18.00 intill MFF-shoppen.

– Att arbeta med tillgänglighet och befinna sig där våra invånare är och erbjuda vaccination har visat sig ge effekt. Genom att besöka denna typ av event hoppas vi kunna nå ut till de grupper där vaccinationstäckningen fortfarande är alldeles för låg. Vi vet ju exempelvis att yngre män är underrepresenterade i vaccinationsstatistiken men överrepresenterade i fotbollspubliken, så nu vill vi verkligen uppmana de som ännu inte fått det gjort att ta chansen, säger Maria Landgren läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Södertälje

På söndag erbjuder de största syrisk-ortodoxa kyrkorna i Södertälje, S:t Afrem och S:t Jacob, vaccination, i samband med gudstjänst men också övrig tid. Det går bra för vem som helst att besöka både Sankt Jacobs Katedral 10.00-15.00 och S:t Afrems kyrka 10.00-15.00, för att få vaccin, med kriteriet att man har fyllt 15 år.

– Vi har haft ständiga möten med myndigheterna där vi pratat om att flera områden i bland annat Södertälje har lägre grad av vaccinering. Vår uppfattning är att låg vaccinationsgrad inte hör ihop med någon religiös åskådning, men att det är bra om vårt syrisk-ortodoxa ärkestift bidrar med korrekt information och möjlighet att erbjuda vaccin. Gudtjänsten pågår från 09.00 och det går utmärkt att vaccinera sig efter att man besökt den, men självklart också övrig tid, säger Emanuel Poli, ansvarig för vaccineringen vid S:t Jacob katedral.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev